A tavalyi évben 4,8%-kal bővült az ipari termelés Magyarországon, így több mint 35%-kal nőtt az ágazat teljesítménye 2010 januárjához képest. A kormány újraiparosítási programjának, a kapacitásbővítő fejlesztések támogatásának és a társasági adó csökkentése révén megvalósuló beruházásoknak köszönhetően az ipari termelés növekedése az idei évben is folytatódhat.

Az ipari termelés volumene decemberben 0,5%-kal mérséklődött éves összevetésben, míg a munkanaphatással korrigált mutató 4,5%-os növekedést jelzett. A különbség annak köszönhető, hogy tavaly decemberben két munkanappal kevesebb volt, mint 2016 ugyanezen időszakában. Az alapfolyamatok kedvező alakulását jelzi, hogy az előző hónaphoz képest a szektor fokozta teljesítményét. A döntő súlyt képviselő feldolgozóipar alágai közül jelentős mértékű növekedést regisztráltak a járműgyártásban, az ágazat kibocsátása 4,6%-kal bővült 2016. decemberhez képest. Ezen belül a közúti gépjármű gyártás 0,9%-kal, a közúti jármű alkatrészeinek termelése pedig 8,2%-kal bővült éves összevetésben. Az ehhez szorosan kapcsolódó gumiipar szintén jól teljesített, 5,9%-kal erősödött mind a belföldi, mind pedig az exportkereslet bővülésének köszönhetően. Emellett kétszámjegyű növekedést mértek a gyógyszeriparban, de hasonló pozitív tendenciát mutatott a fémipar és a villamos berendezések gyártása is.

A 2010-től számított teljesítményét tekintve a legsikeresebb feldolgozóipari alág ismét a járműipar, amely a 2010-es bázishoz képest megkétszerezte termelését. Az egyéb feldolgozóipari alág több mint 60%-kal nőtt, ettől nem sokkal maradt el a fémipar, a gépipar és a textilipar kibocsátásának bővülési üteme. A továbbiakban is bizakodásra ad okot a feldolgozóipari beruházások első három negyedévben regisztrált, 15,8%-os bővülése, ugyanakkor a termelést egyaránt fokozhatja a társasági adókulcs 9%-ra csökkentése. Ezen túlmenően az Irinyi-terv is támogatja a kapacitások bővítését, amelynek révén tovább erősödhetnek a kiemelt ágazatok.

(Nemzetgazdasági Minisztérium)