Idén októberben 7,6%-kal bővült az ipari termelés, így az év első tíz hónapjában 5,4%-os növekedést regisztráltak. 2010 januárja óta az ágazat teljesítménye 37%-kal, 2014 év elejétől pedig 20,3%-kal nőtt Magyarországon. Ez utóbbi eredménnyel hazánk az első helyen áll a régiós országok között, megelőzve az Európai Unió 7,9%-os átlagát.

Az ipar nemzetgazdasági ágai közül a legnagyobb súlyt képviselő feldolgozóipar 8,2%-kal, a bányászat pedig 48%-kal járult hozzá az ágazat termelésének lendületes bővüléséhez. Ezt a pozitív tendenciát igazolja az is, hogy a feldolgozóipar 13 alágából egy kivételével mindegyiknél növekedést regisztráltak. Amellett, hogy a járműipar teljesítménye 3,5%-kal erősödött az előző év azonos időszakához képest, a legsikeresebb feldolgozóipari alágnak számít, hiszen 2010 óta megkétszerezte a termelését.

A járműgyártáshoz kötődő gumiipar szintén jó eredményt ért el, ugyanis 13,9%-kal erősödött a kibocsátása 2017 októberében. Ismét kétszámjegyű bővüléssel zárta a hónapot a fémipar, a kőolaj-feldolgozás, a textilipar és az elektronikai ipar, de a gépipar termelése is hasonló mértékben emelkedett.

A területi megoszlás szerint Magyarország minden régiójában nőtt az ipari termelés 2016 azonos időszakához képest. Az országos átlagot meghaladó növekedési dinamika jellemzi Dél-Dunántúl, Közép-Dunántúl és Észak-Magyarország térségét.

Az ágazat termelésének további növekedését fokozhatja, hogy a társasági adókulcs 2017. január 1-jétől 9%-ra csökkent, de ugyancsak ennek a pozitív tendenciának a folytatását eredményezheti a feldolgozóipari beruházások első három negyedévben regisztrált 15,8%-os bővülése. Ezen túlmenően az ipar fejlesztését, a kapacitások bővítését az Irinyi Terv is támogatja. Ezáltal a kormányzati intézkedéseknek köszönhetően a jövőben is számíthatunk az egyes ágazatok teljesítménynek növekedésére.

(Nemzetgazdasági Minisztérium)