Idén szeptemberben 5,4 százalékkal, az év első kilenc hónapjában 5,2 százalékkal nőtt az ipar teljesítménye Magyarországon az előző év azonos időszakához képest. 2010 januárja óta az ágazat kibocsátása több mint 35%-kal erősödött, a feldolgozóipari beruházásoknak és a kedvező gazdasági környezetnek köszönhetően az ipari termelés további bővülés várható.

Az ipari termelés összetevőit tekintve, a döntő súlyt képviselő feldolgozóipar 5,7 százalékos, a csekély súlyú bányászat termelése 14,6 százalékos növekedést ért el, míg az energiaipar kibocsátása 2,6 százalékkal csökkent. Habár a feldolgozóipari termelés közel egyharmadát képviselő járműgyártás kibocsátása 1,8 százalékkal mérséklődött, a 2010-től számított teljesítményét tekintve még mindig a járműipar a legsikeresebb feldolgozóipari alág, hiszen azóta megkétszerezte termelését.Jól teljesített a hozzá szorosan kapcsolódó gumiipar, ahol 4,9 százalékos bővülést mértek.

Szintén emelkedett a gyógyszeripar, a kőolaj-feldolgozás, az elektronikai ipar, valamint a fémipar és a textilipar termelésének volumene. A felsorolt alágak esetében kétszámjegyű növekedést mutatnak az adatok. A területi megoszlást tekintve, Magyarország minden régiójában nőtt az ipari termelés az előző év azonos időszakához képest. Közép-Dunántúl, Észak-Alföld és Észak-Magyarország ipari termelése meghaladta az országos átlagot. 2010 januárja óta az ágazat kibocsátása 35,3%-kal, 2014 év elejétől pedig 18,8%-kal emelkedett hazánkban, és a továbbiakban is az ipar erősödésére lehet számítani, amihez az élénkülő nemzetközi konjunktúra és a feldolgozóipari beruházások bővülése is hozzájárul.

A járműgyártás kibocsátása kapcsán is kedvezőek a jövőbeni kilátások, ugyanis május végén avatták fel a Samsung elektromosjármű-akkumulátor gyárát Gödön, illetve 2018 végén, 2019 elején az Audi is elindítja az elektromotorok gyártását Győrben. További érdemi növekedést eredményezhet, hogy a Mercedes közel 500 milliárd forintos beruházást valósít meg Kecskeméten a következő években.

(Nemzetgazdasági Minisztérium)