A vártnak megfelelően jól alakulnak az ipari termelés adatai, az év első két hónapjában átlagosan 5,4 százalék volt a növekedés - mondta Pomázi Gyula, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) iparstratégiáért és gazdaságszabályozásért felelős helyettes államtitkára pénteken az M1 aktuális csatornán a Központi Statisztikai Hivatal adataira reagálva.

Hangsúlyozta, ezzel a teljesítménnyel a magyar ipar a visegrádi országok közül a legjobban teljesít.

Hozzátette, 2014 óta a magyar ipar 22,4 százalékkal növekedett - Lengyelországban ez a mutató 21,4 százalék, Csehországban 22 százalék.

Kifejtette, a feldolgozóiparban a járműgyártás mellett kiegyensúlyozottan növekedtek más ágazatok, köztük a fémipar, a gépipar egyes területe, a gyógyszeripar, az orvostechnika, a gumigyártás, és az élelmiszeripar.

A helyettes államtitkár megemlítette, hogy a bérmegállapodás az automatizálás és a digitalizáció felé tereli a vállalkozásokat, segíti a hatékonyság, a versenyképesség növelését. Pomázi Gyula elmondta, az ipari termelés további felfutására számít, a beruházási támogatások, az európai uniós források kifizetése segítik a kapacitásbővítő beruházásokat és ezzel a kiegyensúlyozott ipari fejlődést.

(MTI)