Oroszország kiemelt gazdasági és kereskedelmi partnerünk, hazánk makrogazdasági eredményei és iparfejlesztési célkitűzéseink megvalósítása hozzájárul az együttműködési lehetőségek bővüléséhez – mondta Lepsényi István államtitkár a Georgij Kalamanov orosz ipari és kereskedelmi miniszterhelyettessel való találkozón. Hozzátette: a kétoldalú gazdasági kapcsolatainkban rejlő lehetőségek mentén konkrét együttműködési projektek kialakítására törekszünk az orosz féllel.

A magyar–orosz kétoldalú gazdasági együttműködés szempontjából kiemelt területnek tekinthető az energetika, a mezőgazdaság és élelmiszeripar, járműipar, specializált gép- és járműgyártás, valamint egészséggazdaság – mondta Lepsényi István, a gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért felelős államtitkár. Tavaly január és november között a kétoldalú áruforgalom értéke meghaladta az 5 milliárd amerikai dollárt, ami több mint 30%-os bővülést jelent az előző év azonos időszakához képest.

A gazdasági együttműködés bővítéséhez ösztönözzük a hosszútávra szóló, korszerű technológiai megoldásokat alkalmazó együttműködési projektek, vegyesvállalatok létrehozását, illetve a beszállítói kapcsolatok fejlesztését – mondta az államtitkár. A találkozón szó volt arról, hogy Magyarország kiemelten kezeli az elektromobilitás témakörét, ezért a kormány 2015-ben jóváhagyta a Jedlik Ányos Tervet, amelynek köszönhetően a közép-európai térségben hazánk az első olyan ország, amely átfogó koncepciót dolgozott ki ezen a szakterületen.

Lepsényi István ismertette, hogy a hazánkban épülő, zalaegerszegi tesztpálya egyedisége nemcsak a hagyományos járműdinamikai tesztek elvégzésére nyújt lehetőséget, hanem az önvezető és az elektromos járművek fejlesztését is lehetővé teszi. Az orosz miniszterhelyettes a találkozón tájékoztatást adott a 2020-as jekatyerinburgi EXPO pályázatának tartalmáról, amely – a kétoldalú kapcsolatok fejlesztése mellett – kiemelt témája volt a mostani budapesti látogatásának.

(Nemzetgazdasági Minisztérium)