Erősíteni kell a magyar jelenlétet a latin-amerikai régióban, amivel el lehet érni a tavalyi 820 millió dolláros magyar külkereskedelmi többlet további emelkedését, és azt, hogy Magyarországon új munkahelyek létesüljenek – mondta Marczinkó Zoltán István, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) helyettes államtitkára az MTI-nek a második Magyarország–Latin-Amerika Fórum üzleti paneljének megnyitóját követően csütörtökön.

Közölte: szeretnék elérni, hogy a magyar exportban a régió minél meghatározóbb legyen, az első fél évben 2,8 százalékkal nőtt a teljes termékforgalom a térséggel.

Kép letöltéseFotó: Dede Géza/NGM

Kifejtette, hogy a régióval való együttműködés és a forgalom élénkítése érdekében Magyarország megerősítette az ottani külkereskedelmi hálózatát. A külgazdasági attasék számát hétre növelték a térségben, a Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH) pedig négy latin-amerikai országban nyitott képviseletet.

Elmondta, hogy a kétnapos budapesti fórum üzleti panel részén több érintett ország - Kuba, Paraguay - magas rangú képviselője vesz részt. Hozzátette: a kubai külkereskedelmi és befektetésügyi miniszterhelyettes által felvázoltak szerint a két ország közötti kereskedelemben a nyersanyagok mellett a magas hozzáadott értéket képviselő termékek kivitele növekedhet és jó esélyei vannak a gyógyszeripari együttműködéseknek. A paraguayi ipari és külkereskedelmi miniszterhelyettes pedig kiemelte, hogy várják a magyar befektetőket, ösztönöznék az energiaigényes tevékenységek odatelepülését, mert például Paraguayban olcsó az áram. A teljes tavalyi 1625 millió dolláros termékforgalomban elsősorban a gép-, gépipari termékek, és autóipari cikkek exportja dominál.

Kép letöltéseFotó: Dede Géza/NGM

Marczinkó Zoltán István kiemelte: azok az elsősorban gyógyszeripari együttműködési lehetőségek, amelyek a fórumnak köszönhetően bontakoztak ki, nemcsak a magyar cégeknek jelentenek újabb piacokat, hanem több száz, de akár ezres nagyságrendű munkahelyet is teremthetnek Magyarországon. További növekedési lehetőség egyebek közt a vízgazdálkodás, a hulladékkezelés, az egészségipar, az élelmiszeripar, és mérnöki szolgáltatások, innovatív építőipari technológiák területén van.

(MTI)