Az elmúlt évek nemzetközi szinten is kiemelkedő sikerei után a Nemzetgazdasági Minisztérium az Európai Bizottsággal közösen 2016-ban is pályázatot hirdet az európai vállalkozások ösztönzésére létrehozott díj elnyerésére összesen hat kategóriában.

Az Európai Bizottság által 2005-ben alapított „Díj az Európai Vállalkozások Ösztönzéséért” elismerés nem csupán verseny. Fő célja olyan vállalkozói, nonprofit, önkormányzati vagy állami szintű kezdeményezések elismerése, amelyek a vállalkozók ösztönzésére, inspirálására és tevékenységük segítésére irányulnak.. A pályázat Európa-szerte keresi azokat a magas szintű, kreatív vállalkozásfejlesztési projekteket, amelyek legalább két éve működnek és nemzetközi szinten kiemelkedő példával szolgálnak, ösztönzően hatnak a vállalkozói szektorra.

Az elmúlt években több magyar sikertörténetet is díjazott az európai zsűri. 2011-ben ilyen volt a megváltozott munkaképességű személyeket foglalkoztató Panda Hotel, korábban a Miskolc Holding Zrt. „Anti-Bureau” programja, valamint a Széchenyi Kártya program is. 2014-ben a Gazdagmami Kft. nyerte a zsűri fődíját, egyben a „Vállalkozói kedv ösztönzése” kategóriában is győztes lett. A Gazdagmami projekt a kisgyermekes nőket segíti a vállalkozói ismeretek elsajátításában, illetve a vállalkozásindításban.

A Díjra két kiválasztási szakaszban, nemzeti és európai szinten kell nevezni. A nemzeti szintű fordulóból a szakmai zsűri a hat kategóriából összesen két projektet juttathat tovább az európai megmérettetésre. Az Európai Zsűri Fődíját – amelynek díjazottja bármely kategóriából kikerülhet – az a pályázat nyeri el, amely Európa legkreatívabb és leginspirálóbb vállalkozásfejlesztési kezdeményezésének bizonyul. A rangos díjátadó ünnepséget idén novemberben - a hagyományok szerint - az éves Európai KKV Közgyűlés részeként tartják meg. A nemzeti forduló mindkét továbbjutója meghívást kap a pozsonyi eseményre.

A Díjra az alábbi hat kategóriában lehet pályázni:

 

  • A vállalkozói kedv ösztönzése
  • A vállalkozói ismeretek növelése
  • Az üzleti környezet fejlesztése
  • A vállalkozások külpiacra lépésének elősegítése
  • A zöldgazdaság ösztönzése
  • Vállalkozás a társadalmi esélyegyenlőségért

 

A jelentkezéseket a [[[PwyqBVgsEBoK32mWa2t2ZGlqQG5nbS5nb3YuaHU=]]] email címre várjuk.

Nevezési határidő: 2016. május 15.

További információk elérhetők a Díj hivatalos Facebook oldalán és az Európai Bizottság honlapján.

(Nemzetgazdasági Minisztérium)