Magyarország támogatja az Európai Digitális Egységes Piaci Stratégia megvalósítását – mondta Lepsényi István a Versenyképességi Tanács ülésén Brüsszelben. Hozzátette: a Stratégia fókuszában a KKV-k, a startupok és a határon átnyúló vállalkozások állnak, hiszen ők jelentik a versenyképességünk motorját.

A mai alkalom lehetőséget biztosít arra, hogy választ találjunk az új gazdasági kihívásokra – hangsúlyozta az államtitkár. Kiemelt feladatunknak tekintjük a gazdaság digitális átállásának megvalósítását, valamint a lakosság efféle készségeinek, kompetenciáinak fejlesztését – közölte.Emellett fontosnak tartjuk a kutatás-fejlesztés és innováció támogatását, hiszen a gazdasági növekedés szempontjából elengedhetetlen, hogy fejlődjünk ezen a területen – tette hozzá Lepsényi István.

Az államtitkár szólt arról, hogy napjainkban a technológiai haladás negyedik hulláma, az Ipar 4.0 néven ismert új digitális ipari technológia előretörése valósul meg. A gazdaság teljes átalakulásához pedig szükség van a vállalkozások nemcsak financiális, hanem szakmai támogatására is – részletezte. Elő kell segíteni a korszerű tudáshoz és eszközökhöz való hozzáférést, valamint a megfelelő képzéseket is biztosítani kell a KKV-k számára. Magyarországon ilyen lehetséges támogatási mód az Ipar 4.0 Mintagyár projekt – ismertette Lepsényi István. Továbbá szükségesnek tartjuk a fogyasztóvédelmi szankciók erősítését az Új megállapodás a fogyasztók érdekében együttműködés keretében történő, hatékonyabb végrehajtási intézkedések végett – közölte. Ebből kifolyólag a termékek kettős minőségének teljes felszámolása követendő, ugyanis az uniós polgárok ilyen jellegű megkülönböztetését meg kellene szüntetni, az Unióban nem lehetnek másodrendű európai fogyasztók – emelte ki az államtitkár.

(Nemzetgazdasági Minisztérium)