Idén októberben 6,3 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom, ezzel már 52 hónapja folyamatosan erősödik az ágazat. 2010 januárjához képest a kiskereskedelem teljesítménye 24,4%-kal, 2014 év elejéhez mérten pedig 21,3%-kal erősödött.

A kiskereskedelmi alágak forgalmát tekintve mindegyiknél növekedést regisztráltak az idei év októberében. Folytatódott a nemélelmiszer árucsoport közel négy és fél éve tartó bővülése, ugyanis 9,7%-os növekedést ért el ebben a hónapban. Ahogyan az elmúlt időszakban is megfigyelhető volt, a háztartások válság során elhalasztott fogyasztása egyre inkább előtérbe kerül, és nagyobb hangsúlyt kapnak a tartós fogyasztási cikkek a vásárlások alkalmával. Ezt alátámasztja a lakossági hitelállomány, ezen belül is a fogyasztási hitelek több hónapja tartó, dinamikus növekedése. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem forgalma 3,1%-kal meghaladta a tavalyi teljesítményét, annak ellenére, hogy 2014-ben már felülmúlta a válság előtti szintet. Az üzemanyag értékesítés pedig 7,1%-kal emelkedett 2016 azonos időszakához képest.

A kormány várakozása szerint a kiskereskedelemben zajló kedvező folyamatok a következő időszakban is fennmaradhatnak, amely a hatéves bérmegállapodásnak is köszönhető. A munkaerőpiacot érintő intézkedés következtében az idei év első kilenc hónapjában 10,2 százalékkal emelkedtek a reálkeresetek 2016 első három negyedévéhez képest. Emellett az elmúlt időszakban a kiskereskedelem dinamikáját meghaladóan növekedhetett a háztartások szolgáltatások iránti kereslete, amely szintén a kiskereskedelmi forgalom jövőbeni bővüléséhez járulhat hozzá.

(Nemzetgazdasági Minisztérium)