2017 augusztusában 6,8%-kal, az év első nyolc hónapjában 5,1%-kal nőtt az ipari termelés volumene éves összevetésben. Az ágazat folyamatos erősödését jelentősen támogatta ebben a hónapban a járműipar, a fémipar, az elektronikai ipar, valamint a gépgyártás dinamikus bővülése.

2010 januárja óta az ipari termelés 36,4%-kal, 2014  elejétől pedig 19,6%-kal nőtt Magyarországon, ez utóbbi esetében hazánk az első helyen áll a régiós országok között.

Az év nyolcadik hónapjában az ipar nemzetgazdasági ágai közül a döntő súlyt képviselő feldolgozóipar 6,8%-kal, a csekély súlyú bányászat termelése 38,2%-kal emelkedett. A feldolgozóipar tizenhárom alágából egy kivételével mindenhol bővülést mértek.

Kétszámjegyű növekedés jellemzi a gyógyszeripart, a kőolaj-feldolgozást, a fémipart, de a gépipar is hasonló mértékű bővüléssel zárta a hónapot. A feldolgozóipari termelés megközelítőleg egyharmadát kitevő járműgyártás kibocsátása 5,0%-kal, az ágazathoz kapcsolódó gumiipar termelése pedig 5,2%-kal nőtt az előző év azonos időszakához képest.

Mindemellett a harmadik legnagyobb súlyú alág, az elektronikai ipar kibocsátása is jelentősen emelkedett augusztusban a tavalyi adatokhoz képest. 2010 óta a legsikeresebb feldolgozóipari alág a járműipar, amely megkétszerezte a termelését. A gépgyártáshoz hasonlóan, az egyéb feldolgozóipari alágak több mint 50%-os emelkedést értek el, amelyet szorosan követ a textilipar, a fémipar, és a gumiipar kibocsátásának növekedési üteme. A termelés bővülésével párhuzamosan a teljes ipari értékesítés 7,4%-kal erősödött augusztusban éves összevetésben. Míg az ipar kivitelének volumene 9,1%-kal haladta meg az előző évben mért értéket, addig az ágazat hazai eladásai 4,5%-kal múlták felül a tavalyi év azonos időszakában elért teljesítményt.

A Konvergencia Programmal összhangban lévő beérkezett ipari adatok, a beruházások növekedése, valamint a hazai és nemzetközi bizalmi indikátorok egyaránt azt jelzik, hogy az ágazat termelésének további bővülésére lehet számítani. Ezen túlmenően az ipar fejlesztését az Irinyi Terv is támogatja.

(Nemzetgazdasági Minisztérium)