Az erőforrásokat az innovatív iparágakba kell irányítani, ha Magyarország fenntartható, a felzárkózást biztosító ütemű gazdasági növekedést kíván elérni - mondta Lepsényi István, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságfejlesztésért és szabályozásért felelős államtitkára kedden a szaktárca Ipar 4.0 konferenciájának keddi megnyitóján a Budapesti Vásárközpontban.

Az államtitkár kiemelte, hogy az újraiparosításról szóló Irinyi terv megvalósításában fontos szerepet kap a beszállítófejlesztés, amelyre a kormány az idén és jövőre 14 milliárd forint támogatást szán különböző programokban.

Példaként említette, hogy már a megvalósítás szakaszába ért a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programban a 2,5 milliárd forintból megvalósuló úgynevezett mintagyárak kialakítása nagyvállalatokkal közösen, ahol a kis- és középvállalatok megismerkedhetnek a digitalizáció, az Ipar 4.0 lehetőségeivel.

Kép letöltéseFotó: NGM

Lepsényi István hangsúlyozta a kkv-k beszállítóvá válásának fontosságát, mert ezzel nemcsak a Magyarországon működő nagyvállalatoknál kapnak üzleti lehetőséget, hanem megnyílhat előttük a külpiac is.

A beszállítói program fontosságát hangsúlyozva Lepsényi István elmondta, ezzel hozzájárulnak ahhoz is, hogy a kkv-k szemléletet váltsanak és elfogadják a digitalizációt, felkészüljenek a fejlettebb, innovációs technológiák alkalmazására.

Kép letöltéseFotó: NGM

Hozzátette: a digitalizáció növeli a cégek hatékonyságát, és érdemes kiszámolnia a vállalkozásnak, mikor érdemes robotot alkalmaznia nehéz munkára, amelyre már nem lehet munkaerőt találni.

Az államtitkár kiemelte: Magyarország erősíti iparát, ezt mutatja, hogy az idén márciusban az ipar több mint 12 százalékkal, az első negyedévben 7,5 százalékkal növekedett az előző év azonos időszakához képest.

Kép letöltéseFotó: NGM

Lepsényi István kitért arra, hogy az Ipar 4.0 szélesebb körű terjesztésében a tárcát segíti az Ipar 4.0 Nemzeti Technológiai Platform, amely munkájában részt vesznek a magyarországi telephellyel rendelkező nagyvállalatok, technológiai kutatóintézetek, oktatási létesítmények.

(MTI)