Az NGM az év egészét tekintve 2015-ben 7-8 százalék közötti ipari növekedésre számít az előző évi 7,7 százalék után. A tavalyelőttihez hasonló ipari teljesítmény alapján úgy tűnik a magyar ipar fenntartható, kiegyensúlyozott növekedésre képes - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) belgazdaságért felelős helyettes államtitkára pénteken az M1 aktuális csatorna kora délelőtti hírfolyamában.

Lenner Áron Márk a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken kiadott ipari termelésre vonatkozó előzetes adatait kommentálva emlékeztetett arra, hogy a kormány stratégiai célja, hogy 30 százalékra emelkedjen az ipari termelés részaránya a magyar GDP-ben. Ha a mostani növekedési ütem fenntartható 2020-ig, akkor elérhető ez a cél - mondta a helyettes államtitkár.

Megállapította, hogy a magyar ipari termelést továbbra is a járműipar húzta, amely hónapról hónapra általában 10 százalék feletti éves növekedést regisztrál. A növekedést elsősorban a külpiaci kereslet határozza meg. Például a járműipar növekedését segítette, hogy Nyugat-Európában nagy volt az autóvásárlási kedv. Hozzátette, a belső kereslet is kezd felzárkózni a külpiaci kereslethez.

(MTI)