A nyár végén 4,6 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) előzetes adatai szerint, így 50 hónapja töretlenül erősödik a szektor. A hatéves béremelési- és adócsökkentési megállapodásnak köszönhetően a következő időszakban is növekednek majd a bérek, ami a fogyasztás további erősödését vetíti előre.

A lakossági bizalom erősödésének jele, hogy a háztartások egyre több tartós fogyasztási cikket vásárolnak, amit a nem-élelmiszer termékek augusztusi forgalmának 7,7 százalékos bővülése is tükröz. Ezt a folyamatot támasztja alá a fogyasztási hitelek több hónapja tartó, dinamikus növekedése is.

A tartós fogyasztási cikkek forgalmának bővüléséhez hozzájárult a kormány otthonteremtési programja is. A lakáspiac élénkülését jelzi, hogy 2017 első félévében a kiadott építési engedélyek száma 40 százalékkal emelkedett, a felépült lakások száma pedig 46 százalékkal bővült. Az új otthonok berendezése pedig a bútor, lakberendezési- és elektronikai termékek kereskedelmével foglalkozó cégek forgalmát is támogatja.

A kereskedők is tartós növekedési pályával számolnak, hiszen az áruház-felújítások eredményeként folytatódott az ágazat beruházásainak másfél éve tartó kiugró bővülése. 2017 második negyedévében 14 százalékkal bővültek a kereskedelmi beruházások.

A hatéves bérmegállapodásnak megfelelően a minimálbér újabb 8 százalékkal, a bérminimum pedig 12 százalékkal nő 2018. január elsejétől. A lépés a bérek emelkedésén keresztül tovább fogja serkenteni a fogyasztást és annak részeként a kiskereskedelmi forgalom bővülését is.

(Nemzetgazdasági Minisztérium)