A gazdaság és a társadalom felgyorsult digitalizációs átalakulása új technológiák és üzleti modellek bevezetésével folyamatosan formálja a látásmódunkat, s ezáltal a szakpolitikai eszköztárat is újabb és újabb kihívások elé állítja – mondta Lepsényi István a Vállalati Felfedező Műhely rendezvényen.

A nagy növekedési potenciállal rendelkező, innovatív kkv-k a nagyvállalatokhoz hasonlóan rendelkeznek olyan adottságokkal, amelyekkel kiemelkedő eredményeket érhetnek el, azonban a felek közötti együttműködés még magasabb szintű fejlődést, hatékonyságnövekedést eredményezhet – hangsúlyozta az államtitkár.

Hozzátette: míg a nagyvállalatok ugyan rendelkeznek a szükséges tőkével és erőforrásokkal, gyakran hiányt szenvednek a kísérleti kultúra, a kihívásokra történő gyors reagálás terén, valamint nem rendelkeznek a startupok technológiai tapasztalatával és külső szakértőkkel. A hirtelen felmerülő igényekre és problémákra a tudásintenzív kkv-k gyors, azonnali választ tudnak adni innovatív megoldások kifejlesztésével – részletezte Lepsényi István.

Az államtitkár szólt arról, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium és az Enterprise Hungary, amely a hazai innovációs ökoszisztéma meghatározó szereplője, közösen megszervezte a Vállalati Felfedező Műhely rendezvényt és egyúttal elindította nagyvállalati innovációs kezdeményezést.

Kiemelte: a projekt célja, hogy a nemzetközileg bevált módszertanok és a szakértői csapat által ösztönözze és mentorálja a hazai nagyvállalati és kkv szektor együttműködését, az ebből adódó versenyelőny kihasználását. Emellett lehetőség nyílik betekintést nyerni abba, hogy a nagyvállalatok miként tudnak hatékonyan együttműködni startupokkal, egyetemekkel, illetve állami szereplőkkel – közölte.

(Nemzetgazdasági Minisztérium)