A beruházási kedv javulásának és a lakásépítések beindulásának köszönhető az építőipari termelés jelentős, 22 százalékos éves növekedése áprilisban - mondta Lepsényi István, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságfejlesztésért és szabályozásért felelős államtitkára az M1 aktuális csatornán csütörtökön.

Az államtitkár a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss adatait kommentálva hozzátette: a tavalyihoz képest sokkal több magán- és állami beruházás indult idén, kiemelte az út-és vasútépítéseket. Emellett a lakásépítések is dinamikusan megindultak, a tavalyi 32 ezer lakásépítési engedélyhez képest 80 százalékkal nőtt meg az idei első negyedévben a beadott igények száma, amiben a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) és az áfacsökkentés is jelentős szerepet játszott - fejtette ki.

Lepsényi István szerint idén 20 ezer lakás is épülhet, ami még mindig nem elég, de jelzi a tendenciát.

Az államtitkár szerint a béremelések miatt a külföldön dolgozó szakemberek számára egyre vonzóbb a hazatérés. Fontos trendnek mondta az ipari automatizálást, amely ahhoz járul hozzá, hogy az árak "ne szaladjanak az égbe".

(MTI)