Februárban 2,7 százalékkal nőtt az ipari teljesítménye Magyarországon az egy évvel korábbihoz képest, míg munkanaphatástól megtisztítva 7 százalékkal emelkedett a termelés. A feldolgozóipar tizenhárom átlaga közül nyolcban növekedett a termelés az előző év azonos hónapjához képest. Az eddig beérkezett havi ipari termelés adatok alapján a magyar ipar teljesítménye meghaladta az Európai Unió átlagát.

A tavalyi 0,9 százalékos növekedés után, 2017-ben lendületes bővülésnek indult az ipar, a nemzetgazdasági ágai közül döntő súlyt képviselő feldolgozóipar 2,7 százalékos növekedést mutatott. A csekély súlyú bányászat termelése 6,2 százalékkal nőtt az év második hónapjában.

A jelentősebb súlyú alágak közül a feldolgozóipari termelés több mint 30 százalékát adó járműgyártás kibocsátása 1,4 százalékkal nőtt. A két meghatározó – az alág kibocsátásának együttesen 96 százalékát adó – alágazat közül a közúti gépjármű gyártása 0,5, míg a közúti jármű alkatrészeinek gyártása 3,6%-kal emelkedett. A második legnagyobb súlyú alág, a feldolgozóipari termelésből 11 százalékkal részesülő számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 2,2 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Az iparág két legnagyobb alágazata közül a jelentősebb, az elektronikus fogyasztási cikk gyártása 5, míg a kisebbik, a híradás-technikai berendezés gyártása 6,5 százalékkal nőtt.

A feldolgozóipari alágak közül 2010 óta a jármű- és a hozzákapcsolódó gumigyártás termelése közel duplájára, 88,8 százalékkal nőtt az elmúlt hét évben. Az egyéb feldolgozóipari alág kibocsátása a textiliparral és fafeldolgozással együtt, közel harmadával 35,8 százalékkal bővült, hasonlóan, mint a gép- és fémipart, valamint a villamos berendezések gyártását tömörítő kategória amely 36,6 százalékos növekedést mutatott. A növekedés szempontjából középmezőnybe tartozik az élelmiszeripar, amely 16,1 százalékos emelkedést mutatott 2010 óta.

Hosszabb időtávot tekintve 2010 januárja óta az ágazat termelése 33,7 százalékkal, 2014 év elejétől pedig 17,2 százalékkal nőtt Magyarországon, ez utóbbi esetében a régiós országok között hazánk a második helyen szerepel.

(Nemzetgazdasági Minisztérium)