4,8 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom 2017 januárjában, így már negyvenhárom hónapja tart a forgalom bővülése. Nemzetközi összehasonlításban a magyar kiskereskedelmi forgalom növekedése az év első hónapjában is meghaladta az Európai Unió átlagát.

Azt hogy Magyarország erősödik, jól mutatja, hogy a háztartások rendelkezésre álló jövedelmének emelkedése meghaladja a kiskereskedelemét, ami a háztartások továbbra is erős megtakarítási hajlandóságát valamint, a fogyasztás további növekedésének lehetőségét mutatja.

Januárban a forgalom összetevőit tekintve a nemélelmiszer-kiskereskedelemben 3,7 százalékos emelkedést regisztráltak éves alapon, így folytatódott a már több mint három éve tartó növekedés. Ezt megközelítette az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem forgalma, ami 3,4 százalékos növekedést mutatott annak ellenére, hogy már 2014-ben meghaladta a válság előtti rekordszintet. Az üzemanyag-értékesítés is dinamikusan, 6,7 százalékkal bővült. 2010 januárja óta a kiskereskedelmi forgalom 19,4, 2014 év elejétől pedig 16,3 százalékkal nőtt Magyarországon.

A javuló foglalkoztatási mutatóknak és az alacsony inflációs környezetnek köszönhetően a fogyasztás 2003 óta nem látott ütemben bővült 2016-ban. Különösen kedvező, hogy a több hónapja tartó gyorsuló bővülés, valamint a hitelezésben is megmutatkozó erőteljes élénkülés arra utal, hogy a háztartások a válság során elhalasztott kiadásaikat elkezdték pótolni. A masszív bértömeg-növekedés és az emelkedő lakossági bizalom következtében 2016-ban a háztartások fogyasztási kiadása a decemberi Makrogazdasági és Költségvetési Előrejelzéssel összhangban, 4,9 százalékkal növekedett. A várakozások szerint a múlt év novemberében megkötött, hatéves bérmegállapodás a háztartások jövedelmének emelkedésén keresztül gyorsíthatja a fogyasztás növekedését ebben az évben is.

(Nemzetgazdasági Minisztérium)