7,8%-kal nőtt a kiskereskedelmi forgalom a nyers és a naptárhatással igazított adatok alapján egyaránt, így már 55 hónapja folyamatos az ágazat erősödése. A több mint négy és fél éve tartó bővülést a foglalkoztatottak számának növekedése, az áfacsökkentések, valamint a hatéves bérmegállapodás eredményeként megvalósuló reálbéremelkedés is támogatja.

2010 januárjához képest 27,9%-kal volt magasabb Magyarországon az ágazat forgalma ebben a hónapban, megelőzve ezzel az Európai Unió 11,9%-os átlagát.

A kiskereskedelmi alágak forgalmát tekintve mindegyiknél növekedést regisztráltak idén januárban. Jelentős mértékű, 12,5%-os emelkedést mutatott a nemélelmiszer-kiskereskedelem, így folytatódott az árucsoport több mint négy éve tartó bővülése. Ennek oka, hogy a vevők kosarában egyre inkább helyet kapnak a tartós fogyasztási cikkek, vagyis elkezdtek megjelenni a magyar családok korábban elhalasztott vásárlásai.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem forgalma 4,5%-kal emelkedett, annak ellenére, hogy 2014-ben már meghaladta a válság előtti szintet. Emellett az üzemanyag-értékesítés nagymértékű, 8,1%-kos bővülését lényegesen támogatta, hogy az üzemanyagárak 1,3%-kal csökkentek ebben a hónapban éves alapon. Várakozásaink szerint, a kormány által meghozott intézkedéseknek köszönhetően az elkövetkezendő időszakban is folytatódhat a bérek növekedése, amely lehetővé teszi a háztartások fogyasztásának növekedését.

(Nemzetgazdasági Minisztérium)