13,4 százalékkal emelkedett az ipari termelés márciusban, így összességében az év első negyedévében 7,8 százalékkal nőtt az ágazat kibocsátása. Az előző év azonos hónapjához képest a feldolgozóipar mind a tizenhárom átlagában emelkedett a termelés. Az eddig beérkezett adatok alapján a magyar ipar növekedése éves alapon jelentősen meghaladta az uniós átlagot és mindhárom visegrádi ország teljesítményét.

Az elmúlt félévben az ipar teljesítménye hónapról hónapra emelkedett, ezzel erős növekedési szakasz bontakozott ki az ágazatban. Az ipar nemzetgazdasági ágai közül a döntő 96 százalékos súlyt képviselő feldolgozóipar termelése 14,1, míg a csekély súlyú bányászaté 17,7 százalékkal nőtt.

A feldolgozóipari termelés 29 százalékát adó járműgyártás kibocsátása 11,3 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. A járműgyártás kibocsátásának együttesen 96 százalékát adó közúti gépjármű gyártása és a közúti jármű alkatrészeinek termelése hasonló mértékben emelkedett, 10,4, illetve 10,9 százalékkal. A feldolgozóipari termelésből 12 százalékkal részesülő számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása kimagaslóan, 23 százalékkal bővült, ezen belül a legnagyobb súlyú elektronikus fogyasztási cikk gyártása 33, a híradás-technikai berendezés gyártása 34 százalékkal nőtt.

A legnagyobb mértékben, 31 százalékkal a közepes súlyú gép, gépi berendezés gyártása bővült, de a feldolgozóipari átlagot meghaladó mértékben emelkedett másik két közepes súlyú alág termelése is. A fémalapanyag és fémfeldolgozási termék gyártásában 19,2, a gumi-, műanyag és nemfém ásványi termék gyártásában 15,1  százalékkal nőtt a volumen. Kiugróan, 29 százalékkal nőtt a gyógyszergyártás.

A feldolgozóipari termelés egytizedét képviselő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 8,1 százalékkal emelkedett. Minden részterületen bővült a kibocsátás, a legjelentősebb, a termelés 24 százalékát kitevő húsfeldolgozás, -tartósítás, húskészítmény gyártása 2,2 százalékkal nőtt, míg a legnagyobb mértékben, 29 százalékkal a növényi, állati olaj gyártása haladta meg az egy évvel korábbit.

Hosszabb időtávot tekintve 2010 januárja óta az ágazat termelése 33,7 százalékkal, 2014 év elejétől pedig 17 százalékkal nőtt Magyarországon, ez utóbbi mutató esetében a régiós országok között hazánk a korábbi harmadik helyről első helyre lépett elő.

A tavalyi évi dinamikához képest kedvezőbb növekedési ütemre számít az iparban az idei év során a gazdasági tárca, amelyet az eddig beérkezett tényadatok mellett a hazai és nemzetközi bizalmi indikátorok év eleji alakulása is alátámaszt.

(Nemzetgazdasági Minisztérium)