A gazdaságfehérítő intézkedéseknek és a magas ütemű gazdasági növekedésnek köszönhetően az idei évet folyamatosan növekvő adóbevételek jellemzik. A költségvetés így továbbra is biztosítani tudja a társadalmi célokat szolgáló intézkedések fedezetét, valamint a hazai és uniós forrásból megvalósuló fejlesztések finanszírozását. A tervezett 4% feletti gazdasági bővüléssel összhangban a hiánycél változatlanul a GDP 2,4%-a.

Az elmúlt évek alatt a magyar gazdaság egyértelműen stabillá, növekedése pedig kiegyensúlyozottá vált. 2018 második negyedévében kiemelkedő mértékben, éves összevetést tekintve 4,9%-kal bővült a hazai GDP. Magyarországon ma már közel 4,5 millió embernek van munkája, ami 770 ezerrel több dolgozót jelent 2010-hez képest. Ezzel párhuzamosan a munkanélküliségi ráta 3,8%-on áll. Mindez azt mutatja, hogy eredményes a béremelésre és adócsökkentésre épülő gazdaságpolitika. Ennek köszönhetően a magyar családok életszínvonala érdemben javulni tud, miközben a költségvetés bevételei is emelkednek.

A kormány gazdaságfehérítő intézkedései és a bővülő lakossági fogyasztás nyomán 2018 első tíz hónapjában az általános forgalmi adóból származó bevételek 440,2 milliárd forinttal, a jövedéki adóból származó bevételek 74 milliárd forinttal emelkedtek a tavalyi év azonos időszakához képest. A személyi jövedelemadó esetén amellett keletkezett 209 milliárd forinttal több bevétel, hogy továbbra is magyar munkavállalók jövedelmét terheli az EU-ban a harmadik legalacsonyabb jövedelemadó. A biztosított munkavállalók által fizetett nyugdíj-, egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulékok pedig 224,4 milliárd forinttal haladták meg a 2017. évi október végéig befolyt összeget. Emellett a bevételi oldalról kiemelhető, hogy októberben 131 milliárd forintot utalt át Brüsszel, 472 milliárd forintra emelve ezzel idén a költségvetésbe érkezett uniós bevételek összegét, ami az év hátralevő részében még jelentősen emelkedhet. A kiadási oldal esetén ki kell emelni, hogy a novemberi hosszú hétvégére való tekintettel már október utolsó napjaiban elindították a központi költségvetési szervek a bérkifizetéseket, az utalások értéke meghaladta a 100 milliárd forintot. Ezzel egy időben a családtámogatások is hamarabb megérkeztek, amely mintegy 30 milliárd forintos tételt jelentett. Októberben folytatódott az uniós kiadások megelőlegezése, valamint a hazai forrásból megvalósuló fejlesztések (mint például kiemelt közúti projektek, közúthálózat felújítása, Modern Városok Program, Egészséges Budapest Program) finanszírozása.

Az államháztartás központi alrendszere 2018 első tíz hónapját 1678 milliárd forint hiánnyal zárta. Ezen belül a központi költségvetés hiánya 1691,3 milliárd forint volt, az elkülönített állami pénzalapok 37,6 milliárd forintos többletet értek el, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 24,3 milliárd forintos hiányt mutattak. Idén októberben a központi alrendszer 181,6 milliárd forintos hiánya közel megegyezett az előző év azonos hónapjának adatával.

(Pénzügyminisztérium)