A beruházások, a fogyasztás és a nettó export is hozzájárul a gazdaság bővüléséhez idén és jövőre is. A 2018-as költségvetésben a GDP 4 százalék körüli emelkedésével számol a kormány - mondta Banai Péter Benő, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államháztartásért felelős államtitkára pénteken az M1 aktuális csatornán.

A gazdaság növekedésében az iparnak, az építőiparnak és a szolgáltatásoknak is nagy szerepük van - tette hozzá.

Banai Péter Benő kiemelte: a kormány költségvetési és európai uniós forrásokból növeli a beruházási tételeket, a fogyasztás növekedését pedig a családok jövedelmének emelkedése segíti.

Az államtitkár közölte: "a magyar gazdaság bővülése miatt keletkezett többlet jövedelmeket az állam részben adócsökkentésre tudja fordítani úgy, hogy nem esik el bevételektől, ugyanis a mérséklődő kulcsok mellett az adózók számának és az adózói jövedelmek növekedésének köszönhetően a központi költségvetés bevétele nem csökken, hanem nő".

A jövő évi államháztartási hiány mértékéről kérdésre válaszolva elmondta: a hiány a GDP 2018-as teljesítményének arányában 2,4 százalékos, bőven az uniós 3 százalékos határ alatt lesz.

(MTI)