Államháztartásért Felelős Államtitkárság

Banai Péter Benő

államháztartásért felelős államtitkár

Vezető hírek

A módosított, ez évi 1,7 százalékos hiánycél biztonsággal teljesíthető

Nemzetgazdasági Minisztérium, Államháztartásért Felelős Államtitkárság, 2016. október 21. 13:20

Az államháztartás idei első kilenchavi adatainak tükrében az idei 1,7 százalékos módosított hiánycél biztonsággal teljesíthető - mondta Banai Péter Benő, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államháztartásért felelős államtitkára pénteki sajtótájékoztatóján Budapesten.

A kedvező reálgazdasági teljesítménynek köszönhető a rekord alacsony költségvetési hiány

Nemzetgazdasági Minisztérium, Államháztartásért Felelős Államtitkárság, 2016. október 20. 15:35

A reálgazdaság kedvező teljesítményével, a foglalkoztatási adatok alakulásával, valamint az egyedi tételekkel indokolta a Nemzetgazdasági Minisztérium államháztartásért felelős államtitkára azt, hogy történelmi mélypontra süllyedt az államháztartás központi alrendszerének idei hiánya szeptember végére.

Részletes tájékoztató az államháztartás központi alrendszerének 2016. szeptember végi helyzetéről

Nemzetgazdasági Minisztérium, Államháztartásért Felelős Államtitkárság, 2016. október 20. 11:00

Az államháztartás központi alrendszerének mérlege, kimutatása és általános helyzetének összefoglalása. Közlemény.

A 2015-ös zárszámadás igazolja a kormányzati intézkedések eredményességét

Nemzetgazdasági Minisztérium, Államháztartásért Felelős Államtitkárság, 2016. október 14. 11:47

A 2015-ös zárszámadás érdemi igazolást nyújt arra, hogy a meghozott kormányzati intézkedések eredményesek, a magyar reformok működnek - mondta Banai Péter Benő, a Nemzetgazdasági Minisztérium államháztartásért felelős államtitkára a törvényjavaslat pénteki vitájában az Országgyűlésben.

Rekord alacsony szeptember végi hiány, kisebb hiánycél

Nemzetgazdasági Minisztérium, Államháztartásért Felelős Államtitkárság, 2016. október 10. 11:00

A kormány felelős gazdaságpolitikájának köszönhetően – hasonlóan az elmúlt hónapokhoz – szeptember végén is rendkívül alacsony szintre, 2,4 milliárd forintra csökkent az államháztartás központi alrendszerének halmozott hiánya, ami ugyancsak másfél évtizedes rekordnak számít. Az utóbbi időszak kedvező folyamatai tükrében már egyre biztosabb, hogy az év végére kitűzött uniós módszertan szerinti hiánycél az eredeti tervekhez képest kedvezőbben alakul, így a kormány a GDP 2 százalékáról annak 1,7 százalékra módosította azt.

Ötvenmillió forintot kapnak az adatszolgáltatásban jeleskedő önkormányzatok

Nemzetgazdasági Minisztérium, Államháztartásért Felelős Államtitkárság, 2016. október 5. 8:19

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter pályázatot hirdetett a jó adatszolgáltató önkormányzatok támogatására, folytatva ezzel a 2015-ben bevezetett támogatási rendszert.

Az Országgyűlés előtt a 2015. évi zárszámadás

Nemzetgazdasági Minisztérium, 2016. szeptember 30. 15:18

Felelősségteljes költségvetési gazdálkodás, kedvezően alakuló makrogazdasági mutatók, a gazdaságfehérítést célzó kormányzati intézkedések eredményeként növekvő adóbevételek, valamint a kedvezményezetteknek járó uniós támogatások maximális kifizetése jellemezte tavaly az államháztartási folyamatokat – ez olvasható ki a 2015. évi zárszámadási törvényjavaslatból.

A korábbinál jóval kedvezőbbek az őszi EDP-jelentés számai

Nemzetgazdasági Minisztérium, Államháztartásért Felelős Államtitkárság, 2016. szeptember 30. 10:34

Az előzetes tavaszi adatközlés számainál kedvezőbben alakult a magyar kormányzati szektor két kiemelt mutatója a 2015. év tekintetében: a hiány a GDP 1,6%-a lett, míg az államadósság a GDP 74,7%-ára teljesült. A magyar gazdaság növekedése a legfrissebb adatok alapján szintén dinamikus: 2014-ben a GDP 4%-át, míg 2015-ben a GDP 3,1%-át érte el. Mindez összhangban van a kormány célkitűzéseivel, valamint bizonyítja, hogy a magyar reformok működnek.

Minden fontos gazdasági mutató jól alakul

Nemzetgazdasági Minisztérium, Államháztartásért Felelős Államtitkárság, 2016. szeptember 22. 9:11

Nem csak az államadósság és a költségvetés helyzete alakul kedvezően, hanem minden olyan mutató, amellyel jellemezhető egy ország gazdasági helyzete - kommentálta az államháztartás friss adatait Banai Péter Benő, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államháztartásért felelős államtitkára az M1 aktuális csatornán szerdán.