Június végén zárulhat le a vita a költségvetésről, és dönthet a parlament a büdzsé elfogadásáról - nyilatkozta a nemzetgazdasági miniszter az Origo hírportálnak hétfőn. Varga Mihály az interjúban egyebek mellett bírálta, hogy a jegybank egyik munkatársa kifogásolta a kormány döntését, és azt is megjegyezte, hogy újragondolná Budapest tömegközlekedését; a halálbüntetést pedig ellenzi.

A miniszter szerint fegyelmezett, takarékos költségvetés készül, amit jól mutat a két százalékra tervezett hiány. A tárcák ennek ellenére ugyanakkora vagy éppen nagyobb forrásból gazdálkodhatnak, mint 2015-ben - fűzte hozzá.

A miniszter szerint a jövő évi költségvetés legnagyobb nyertesei a családok lesznek, mivel az adóváltozások miatt csökkennek a terheik, és megemlítette az szja-csökkentést, valamint az adókedvezmények kiterjesztését. Az állam folytatja az életminőséget javító beruházásokat, létrejön ismét egy külön beruházási alap. A megkezdett életpályamodellek is folytatódnak, a pedagógusok 10 százalékos, míg a rendvédelmi és a fegyveres dolgozók 5 százalékos béremelkedésre számíthatnak. Jövőre 43 ezer ápoló és 18 ezer orvos részesülhet béremelésben, amelyre 15,8 milliárd forint jut. Varga Mihály szerint az adócsökkentés mindenkit egyformán érint, az adórendszer semleges, nem bünteti azt, aki többet dolgozik. megjegyezte azt is, a kormány adófilozófiája, hogy aki jövedelmet szerez, azt segíti, a fogyasztást pedig adóztatják.

A költségvetésről elmondta: a rendkívüli kormányzati tartalék és az országvédelmi alap összege 100-100 milliárd forint lesz, míg az ettől külön kezelendő beruházási alap 100 milliárd forint fölötti összeget tartalmaz.

Arra a felvetésre, miszerint Simor András 2013-as távozása óta nem látott vita alakult ki a jegybank és a kormány között a bankadó mértékével kapcsolatban azt mondta: " sajnálatosnak tartom, hogy a jegybank egyik munkatársa kifogásolja a kormány már megszületett döntését, ez valóban a 2010-2013 közötti Simor-korszakot idézi. Azonnal megválnék attól a kollégától, aki ezt a gazdasági minisztérium részéről tenné meg a jegybank döntésével kapcsolatban."

"A vállalkozások hitelezésének növeléséért kötöttünk megállapodást az EBRD-vel, ezt betartjuk. Az Erste már konkrét vállalást tett a következő évek hitelnövelésére" - mondta. Kiemelte:  a jegybank folyamatosan tudja mérni a vállalati hitelállomány változását, ha ez nem következik be 2016-ban, akkor ezt jeleznie kell a kormánynak. Ebben az esetben változtatnak majd az adón - szögezte le, és megjegyezte, január 1-jétől még így is Magyarországon lesz a legnagyobb mértékű bankadó Európában.

Varga Mihály felidézte, hogy a kormány a tervek szerint átveszi a BKV 53 milliárd forintos adósságát, és megjegyezte, hogy beterjesztették az ehhez szükséges költségvetési módosítást. Hozzáfűzte ugyanakkor, hogy ez csak egy része annak a megállapodásnak, amelyet szeretnének megkötni a fővárossal. Megjegyezte azt is, hogy szorgalmazzák az egész fővárosi közlekedés újragondolását, és változtatni kellene a szerinte hatalmasra duzzadt vízfejként működő BKK-n is. Az is kiderült a beszélgetésből, hogy a miniszter sokkal nagyobb hangsúlyt helyezne az elektromos buszok beszerzésére, mint a kötöttpályás közlekedés fejlesztésére.

Egy kérdés kapcsán megjegyezte: sem a halálbüntetést, sem az eutanáziát nem tartja elfogadhatónak.

(MTI)