Nemzetgazdasági Minisztérium

Varga Mihály

nemzetgazdasági miniszter

Találatok száma: 10

Beszédek, publikációk, interjúk

Brüsszel akadályozza az adósságcsökkentést

Nemzetgazdasági Minisztérium, 2015. december 17. 14:45

Legalább 2,5-4,5 százalékos reálbéremelkedést kell elérni a következő években a nemzetgazdasági miniszter szerint. Varga Mihály úgy véli, az Európai Unió megnehezítette az idei adósságcsökkentés teljesítését.

Összehívta a miniszter a bankvilág szereplőit

Nemzetgazdasági Minisztérium, 2015. szeptember 30. 9:54

A lakásépítések áfájának csökkentése is lökést adhatna a beruházásoknak, a szaktárca most a lehetséges megvalósítás részleteit vizsgálja – ezt mondta lapunknak a nemzetgazdasági miniszter, amikor arról kérdeztük, milyen újabb lépések segíthetik a gazdasági növekedést.

Nem munkaerőhöz jut, hanem szociális többletkiadásokra kényszerül Európa

Nemzetgazdasági Minisztérium, 2015. szeptember 14. 14:41

Hazánk eddig nagyjából 30 milliárd forintot költött a magyar-szerb határ megerősítésére – jelentette ki a Helyi Híradók szerkesztősége érdeklődésére Varga Mihály.

Törekvő ország és gazdaság, átlag feletti bővüléssel

Nemzetgazdasági Minisztérium, 2015. június 9. 16:20

Már két éve járna a kedvezőbb minősítés – emelte ki Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter

Június végén lezárulhat a vita, és dönthet a parlament a költségvetésről

Nemzetgazdasági Minisztérium, 2015. május 11. 16:21

Június végén zárulhat le a vita a költségvetésről, és dönthet a parlament a büdzsé elfogadásáról - nyilatkozta a nemzetgazdasági miniszter az Origo hírportálnak hétfőn. Varga Mihály az interjúban egyebek mellett bírálta, hogy a jegybank egyik munkatársa kifogásolta a kormány döntését, és azt is megjegyezte, hogy újragondolná Budapest tömegközlekedését; a halálbüntetést pedig ellenzi.

Marad, de csökkenhet a banki különadó

Nemzetgazdasági Minisztérium, 2015. január 19. 10:15

A 2010 óta eltelt időszak adósságállomány-csökkentő politikája nélkül esélye sem lehetett volna a kormánynak, hogy a svájci jegybank döntése előtt meglépje a devizahitelek forintosítását – mondta a Napi Gazdaságnak Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. A tárcavezető lapunknak arról is beszélt, hogy marad a bankadó, de akár már a közeljövőben megállapodás születhet annak korrekciójáról, illetve a ciklus végére az egy számjegyű szja mellett bevezethetőnek látja a tíz százalékhoz közeli egykulcsos társasági adót is.

Hatékony receptet dolgoztunk ki a válság kezelésére

Nemzetgazdasági Minisztérium, 2015. január 7. 14:25

Az elmúlt években arra törekedtünk, hogy gazdasági helyzetünk, kulturális és történelmi tradícióink alapján alakítsunk ki saját gazdasági programot, ami sikeres volt, hisz a magyar gazdasági növekedés ma erőteljesebb, mint amire bárki számított – nyilatkozta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Magyar Demokratának. Hazánk GDP növekedése ugyanis tavaly meghaladta a 3 százalékot, az államháztartási hiány a vártnál alacsonyabb, és a GDP-arányos államadósságot sikerült csökkenő pályán tartani. A tárcavezető kulcsfontosságúnak tartja a magyar bankrendszer megteremtését, mert így emelkedő pályára állíthatók a vállalkozások.

Kisebb hiány, magasabb növekedés

Nemzetgazdasági Minisztérium, 2014. december 29. 10:42

A tervezettnél alacsonyabb lehet az idén az államháztartás hiánya: GDP-arányosan 2,6-2,7 százalék, s várha­tóan a december is többlettel zárul – jelentette ki a Magyar Hírlapnak Varga Mihály, aki szerint az egyenlegjavulás fő oka a magasabb gazdasági növekedés.

Amerika bizonyíték nélkül vádol

Nemzetgazdasági Minisztérium, 2014. november 6. 9:33

A magyar energiaellátásban különleges szerepe van Oroszországnak – a nemzetgazdasági miniszter erre vezeti vissza az amerikai konfliktust, és szerinte ezért nem tolerálja Washington a nemzeti érdekből származó döntéseket. Varga Mihállyal a netadó ügyét is átbeszéltük a Heti Válasz utolsó számában.

A NAV veszélyes üzem

Nemzetgazdasági Minisztérium, 2014. november 6. 9:01

A bevétel pótlásáról nincs döntés, de a hiány mértékét nem szabad növelni – mondja a nemzetgazdasági miniszter, akit a netadó ötletének elvetéséről kérdeztünk a Figyelőnek adott interjújában. Nincs reformláz az egészségügyben, az oktatásban lehet inkább nagyobb változásokra számítani – derül ki Varga Mihály szavaiból. A nyugdíjrendszerben 15 év múlva jelentkezhetnek a bajok, a jelenlegi ellátás színvonala nem lesz fenntartható, ha nem változnak a demográfiai folyamatok. Mostanában többször kell magyarázkodniuk a kormánytagoknak külföldön.