Nemzetgazdasági Minisztérium

Varga Mihály

nemzetgazdasági miniszter

Vezető hírek

A foglalkoztatás növekedésének túlnyomó része a versenyszektorban történt

Nemzetgazdasági Minisztérium, 2014. augusztus 27. 15:02

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán közölt adatai szerint május-júliusban 160 ezerrel többen dolgoztak, mint egy évvel korábban; a növekedés túlnyomó része a versenyszektornak köszönhető, mivel a közfoglalkoztatottak és a vendégmunkások száma sem nőtt ez idő alatt - hangsúlyozta Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkaerő-piaci és képzési államtitkára szerdán az MTI-nek.

Rekord foglalkoztatottság, 8 százalék alatt a munkanélküliség

Nemzetgazdasági Minisztérium, 2014. augusztus 27. 9:12

Töretlenül kedvező folyamatok tapasztalhatók a munkaerőpiacon a KSH ma megjelent gyorstájékoztatója szerint. Egy év leforgása alatt 2014. május – július háromhavi átlagában, a 15-74 éves korosztályt tekintve 164 ezerrel többen, 4 millió 127 ezren dolgoztak Magyarországon, ami 22 éves rekordnak felel meg. Eközben a munkanélküliek száma 7,9%-ra mérséklődött az előző év azonos időszakához viszonyítva, ami 2008 vége óta a legkedvezőbb adat. A versenyszféra a Kormány aktív foglalkoztatáspolitikai eszközeinek köszönhetően egyre nagyobb arányt képvisel a foglalkoztatásban.

Egy éve tartó növekedés a belső fogyasztásban

Nemzetgazdasági Minisztérium, 2014. augusztus 27. 9:03

Tartós és folyamatos hazánk kiskereskedelmi forgalmának bővülése: az idén júniusban mért 4,1 százalékos növekedéssel már egy éve erősödik a belső fogyasztás, a január és június közötti időszakban pedig több mint 6 százalékos emelkedést regisztráltak. A növekvő forgalom a folyamatosan javuló munkaerő-piaci helyzetnek, a reáljövedelmek bővülésének, a kedvező inflációs folyamatoknak és a lakossági fogyasztást támogató kormányzati intézkedéseknek köszönhető.

Keresik a lehetőséget a dohánytermesztés fenntartásához

Nemzetgazdasági Minisztérium, Belgazdaságért Felelős Államtitkárság, 2014. augusztus 26. 13:46

A kormány keresi az európai uniós követelményeknek is megfelelő támogatási lehetőséget a dohánytermesztésben foglalkoztatott 20 ezer ember munkahelyének megőrzéséhez - ezt Glattfelder Béla, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságszabályozásért felelős államtitkára mondta kedden a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Ófehértón, ahol termelői és feldolgozói megállapodást írtak alá az ágazat fenntartásának elősegítésére.

Már csak egy hétig használható a régi pénztárgép

Nemzetgazdasági Minisztérium, 2014. augusztus 25. 14:06

A vállalkozások augusztus 31-e után már csak online pénztárgépet használhatnak. A cserére kötelezett, de még hagyományos kasszát használó gazdálkodók a gyártóktól és a forgalmazóktól is beszerezhetik a gépeket. Már 136 engedélyezett típusból választhatnak.

Varga Mihály szerint érezhető az online pénztárgépek hatása

Nemzetgazdasági Minisztérium, 2014. augusztus 23. 14:47

Varga Mihály szerint más tényezők mellett az online pénztárgépek bevezetésének hatásával magyarázható az, hogy az idén az első fél évben 106 milliárd forinttal több áfát fizettek be a kiskereskedők, mint tavaly ebben az időszakban.

Az RTL Csoportnak felelős vállalati magatartást kell tanúsítania Magyarországon is

Nemzetgazdasági Minisztérium, 2014. augusztus 22. 13:52

Az RTL Csoport megalapozatlan, a valóságtól messze elrugaszkodott kijelentésekre ragadtatta magát, hogy rossz színben tüntesse fel a magyar kormányt, és elriassza a magyarországi befektetőket. Közlemény.

Átadták a Díj a sikeres vállalkozásokért júliusi elismeréseit

Nemzetgazdasági Minisztérium, 2014. augusztus 22. 11:26

Varga Mihály átadta a Díj a sikeres vállalkozásokért júliusi elismeréseit; a hónap beruházója a Czigle-Flamingó Hotel Kft., a hónap kis- és középvállalkozása a Hantech Gépgyártó és Forgalmazó Zrt., a hónap induló vállalkozása az Aximit Pro Kft. lett.

Az uniós szankciók sértik a magyar gazdaság érdekeit

Nemzetgazdasági Minisztérium, 2014. augusztus 22. 11:24

Az uniós szankciók sértik a magyar gazdaság érdekeit, a szankciókra adott orosz válasz magyar vállalkozásokat sodorhat, és sodor már bajba - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter pénteken egy budapesti díjátadón.