Nemzetgazdasági Minisztérium

Varga Mihály

nemzetgazdasági miniszter

Vezető hírek

Világszínvonalú buszgyártás Debrecenben

Nemzetgazdasági Minisztérium, 2017. december 14. 12:23

A járműgyártás olyan kiemelt nemzetgazdasági ágazat, amely az elmúlt években dinamikusan fejlődött, így jelentősen támogatta a gazdasági növekedésünket, az export emelkedését és a foglalkoztatás növelését – jelentette ki Varga Mihály az ITK Holding Zrt. és az EvoBus Hungária Kft. első, új típusú autóbuszának bemutatóján.

547 milliárddal több az idei adóbevétel, mint tavaly ilyenkor

Nemzetgazdasági Minisztérium, Parlamenti és Adóügyekért Felelős Államtitkárság, 2017. december 14. 11:17

A tavalyi év azonos időszakához képest eddig 547 milliárddal több bevétel folyt be az államkasszába annak ellenére, hogy az adócsökkentések a lakosságnál és a vállalkozásoknál mintegy 860 milliárd forintot hagytak – mondta Tállai András a NAV vezetői értekezletén.

Közel 40 százalékkal nőtt az ipar teljesítménye 2010 óta

Nemzetgazdasági Minisztérium, Gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért Felelős Államtitkárság, 2017. december 13. 10:22

Idén októberben 7,6%-kal bővült az ipari termelés, így az év első tíz hónapjában 5,4%-os növekedést regisztráltak. 2010 januárja óta az ágazat teljesítménye 37%-kal, 2014 év elejétől pedig 20,3%-kal nőtt Magyarországon. Ez utóbbi eredménnyel hazánk az első helyen áll a régiós országok között, megelőzve az Európai Unió 7,9%-os átlagát.

Jelentős eredményeket hozott az agrár-élelmiszeriparban az ekáer

Nemzetgazdasági Minisztérium, Parlamenti és Adóügyekért Felelős Államtitkárság, 2017. december 13. 8:10

Jelentős eredményeket hozott az agrár-élelmiszeriparban az áfacsalások visszaszorításában az elektronikus közúti áruforgalom-ellenőrző rendszer (ekáer) - írja szerdai számában a Magyar Idők, amelynek az adóhivatal elnöke elmondta: a kormány a napokban választ küldött az Európai Bizottságnak az ekáer miatt megindított kötelezettségszegési eljárásban.

Egyszerűsített vámkezelési engedélyt kapott a Huawei Technologies Hungary Híradástechnikai Kft.

Nemzetgazdasági Minisztérium, Parlamenti és Adóügyekért Felelős Államtitkárság, 2017. december 12. 13:19

A Huawei Technologies Hungary Híradástechnikai Kft. teljesítette azokat az uniós vámjogszabályi feltételeket, amelyek a vámügyi egyszerűsítéseket magában foglaló engedélyezett gazdálkodói (AEOC) státusz eléréséhez szükségesek, így a vámügyek intézése alkalmával számos kedvezményben részesül - jelentették be az adóhatóság és a cég képviselői sajtótájékoztatón kedden Budapesten.

Elfogadta a Parlament a szakképzési és a felnőttképzési törvény módosítását

Nemzetgazdasági Minisztérium, Munkaerőpiacért és Képzésért Felelős Államtitkárság, 2017. december 12. 13:09

Megszavazta az Országgyűlés a szakképzési és a felnőttképzési törvény módosítását. A változásoknak köszönhetően még rugalmasabbá, változatosabbá válik a szakgimnáziumi képzés rendszere, a választható tanulási lehetőségek köre tovább bővül.

Több mint 3 milliárdot spórolhatnak az ingatlan-bérbeadók jövőre

Nemzetgazdasági Minisztérium, Parlamenti és Adóügyekért Felelős Államtitkárság, 2017. december 12. 9:00

Jövőre a bérbeadók rendkívüli adminisztrációcsökkentéssel és jelentős pénzmegtakarítással számolhatnak. A hosszútávú lakáskiadóknak mindössze 15 százalék szja-t kell fizetniük, a rövidtávú bérbeadók (pl. az airbnb-izők) már három lakásra is választhatják a legnagyobb megtakarítást biztosító adózási módot, a tételes átalányadót.

700 milliárd forintot spórolhat az állam, ha nem az adózók készítik a bevallásokat

Nemzetgazdasági Minisztérium, Parlamenti és Adóügyekért Felelős Államtitkárság, 2017. december 11. 13:22

Mintegy 700 milliárd forintot takaríthat meg az állam, ha a tervek szerint 2021-től szinte minden adóbevallást, a vállalkozásokét és a magánszemélyekét is a Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) készíti el, és megszűnik a papíralapú bevallás - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) adószabályozásért és számvitelért felelős helyettes államtitkára hétfőn az M1 aktuális csatornán.

Hétfőtől adhatják be a támogatási kérelmeket a kkv-k technológiai innovációs fejlesztésekhez

Nemzetgazdasági Minisztérium, Európai Uniós Források Felhasználásáért Felelős Államtitkárság, 2017. december 11. 9:57

Hétfőtől nyújthatják be támogatási kérelmeiket a mikro-, kis- és középvállalkozások (kkv) technológiai innovációs fejlesztésekhez a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (Ginop) keretében, a rendelkezésre álló teljes összeg 17 milliárd forint - tájékoztatta Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára hétfőn az MTI-t.