Nemzetgazdasági Minisztérium

Varga Mihály

nemzetgazdasági miniszter

Vezető hírek

Közel 40 százalékkal nőtt az ipar teljesítménye 2010 óta

Nemzetgazdasági Minisztérium, Gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért Felelős Államtitkárság, 2017. december 13. 10:22

Idén októberben 7,6%-kal bővült az ipari termelés, így az év első tíz hónapjában 5,4%-os növekedést regisztráltak. 2010 januárja óta az ágazat teljesítménye 37%-kal, 2014 év elejétől pedig 20,3%-kal nőtt Magyarországon. Ez utóbbi eredménnyel hazánk az első helyen áll a régiós országok között, megelőzve az Európai Unió 7,9%-os átlagát.

Jelentős eredményeket hozott az agrár-élelmiszeriparban az ekáer

Nemzetgazdasági Minisztérium, Parlamenti és Adóügyekért Felelős Államtitkárság, 2017. december 13. 8:10

Jelentős eredményeket hozott az agrár-élelmiszeriparban az áfacsalások visszaszorításában az elektronikus közúti áruforgalom-ellenőrző rendszer (ekáer) - írja szerdai számában a Magyar Idők, amelynek az adóhivatal elnöke elmondta: a kormány a napokban választ küldött az Európai Bizottságnak az ekáer miatt megindított kötelezettségszegési eljárásban.

Egyszerűsített vámkezelési engedélyt kapott a Huawei Technologies Hungary Híradástechnikai Kft.

Nemzetgazdasági Minisztérium, Parlamenti és Adóügyekért Felelős Államtitkárság, 2017. december 12. 13:19

A Huawei Technologies Hungary Híradástechnikai Kft. teljesítette azokat az uniós vámjogszabályi feltételeket, amelyek a vámügyi egyszerűsítéseket magában foglaló engedélyezett gazdálkodói (AEOC) státusz eléréséhez szükségesek, így a vámügyek intézése alkalmával számos kedvezményben részesül - jelentették be az adóhatóság és a cég képviselői sajtótájékoztatón kedden Budapesten.

Elfogadta a Parlament a szakképzési és a felnőttképzési törvény módosítását

Nemzetgazdasági Minisztérium, Munkaerőpiacért és Képzésért Felelős Államtitkárság, 2017. december 12. 13:09

Megszavazta az Országgyűlés a szakképzési és a felnőttképzési törvény módosítását. A változásoknak köszönhetően még rugalmasabbá, változatosabbá válik a szakgimnáziumi képzés rendszere, a választható tanulási lehetőségek köre tovább bővül.

Több mint 3 milliárdot spórolhatnak az ingatlan-bérbeadók jövőre

Nemzetgazdasági Minisztérium, Parlamenti és Adóügyekért Felelős Államtitkárság, 2017. december 12. 9:00

Jövőre a bérbeadók rendkívüli adminisztrációcsökkentéssel és jelentős pénzmegtakarítással számolhatnak. A hosszútávú lakáskiadóknak mindössze 15 százalék szja-t kell fizetniük, a rövidtávú bérbeadók (pl. az airbnb-izők) már három lakásra is választhatják a legnagyobb megtakarítást biztosító adózási módot, a tételes átalányadót.

700 milliárd forintot spórolhat az állam, ha nem az adózók készítik a bevallásokat

Nemzetgazdasági Minisztérium, Parlamenti és Adóügyekért Felelős Államtitkárság, 2017. december 11. 13:22

Mintegy 700 milliárd forintot takaríthat meg az állam, ha a tervek szerint 2021-től szinte minden adóbevallást, a vállalkozásokét és a magánszemélyekét is a Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) készíti el, és megszűnik a papíralapú bevallás - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) adószabályozásért és számvitelért felelős helyettes államtitkára hétfőn az M1 aktuális csatornán.

Hétfőtől adhatják be a támogatási kérelmeket a kkv-k technológiai innovációs fejlesztésekhez

Nemzetgazdasági Minisztérium, Európai Uniós Források Felhasználásáért Felelős Államtitkárság, 2017. december 11. 9:57

Hétfőtől nyújthatják be támogatási kérelmeiket a mikro-, kis- és középvállalkozások (kkv) technológiai innovációs fejlesztésekhez a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (Ginop) keretében, a rendelkezésre álló teljes összeg 17 milliárd forint - tájékoztatta Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára hétfőn az MTI-t.

Új épületszárnnyal bővül a Budapesti Szent Ferenc Kórház

Nemzetgazdasági Minisztérium, 2017. december 8. 11:35

A kormány fontos feladatnak tartja az egyházi kórházak fejlesztését, azok speciális szakmai profiljainak megerősítését, az ott folyó gyógyítás méltó körülményeinek kialakítását - hangsúlyozta Varga Mihály a Budapesti Szent Ferenc Kórház új toldaléképületének alapkőletételekor.

430 kkv nyert 40 milliárd forint támogatást a Ginopban

Nemzetgazdasági Minisztérium, Európai Uniós Források Felhasználásáért Felelős Államtitkárság, 2017. december 8. 10:50

Közel 40 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyert el 430 mikro-, kis- és középvállalkozás versenyképességének javítására és termelésének erősítésére, amellyel 78 milliárd forintot meghaladó összköltségű beruházások valósulhatnak meg – jelentette be Rákossy Balázs.