Nemzetgazdasági Minisztérium

Varga Mihály

nemzetgazdasági miniszter

Vezető hírek

A költségvetési stabilitás hátterét a gazdaság teljesítménye adja

Nemzetgazdasági Minisztérium, Államháztartásért Felelős Államtitkárság, 2017. augusztus 21. 13:40

A költségvetési stabilitás alapvető hátterét a magyar gazdaság teljesítménye adja, ennek köszönhetően júliusban 94,4 milliárd forintos többlettel zárt az államháztartás - mondta Banai Péter Benő, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államháztartásért felelős államtitkára hétfőn az M1 aktuális csatornán.

Állami kitüntetéseket adott át Varga Mihály

Nemzetgazdasági Minisztérium, 2017. augusztus 21. 11:15

Augusztus 20. nekünk, magyaroknak egyszerre jelenti az ország jövőjét meghatározó döntéseket, a kijelölt célokért vívott harcokat és a nemzet megtartását szolgáló építő munkát – emelte ki Varga Mihály a nemzeti ünnep alkalmából tartott rendezvényen. A nemzetgazdasági miniszter Áder János államfő megbízásából elismeréseket adott át az államigazgatás, a tudományos és a gazdasági élet területén kimagasló teljesítményt nyújtó szakembereknek.

Részletes tájékoztató az államháztartás központi alrendszerének 2017. július végi helyzetéről

Nemzetgazdasági Minisztérium, Államháztartásért Felelős Államtitkárság, 2017. augusztus 21. 11:00

Az államháztartás központi alrendszerének mérlege, kimutatása és általános helyzetének összefoglalása. Közlemény.

A cégek 40 százaléka lett megbízható adózó

Nemzetgazdasági Minisztérium, Parlamenti és Adóügyekért Felelős Államtitkárság, 2017. augusztus 19. 8:54

A második negyedéves rangsoroláskor a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az 538 ezer magyarországi cég közül 208 ezernek adta meg a megbízható státuszt, e vállalkozások kaphatják kézhez az általános 75 napnál 30 nappal korábban a visszaigényelt általános forgalmi adót - mondta Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) parlamenti és adóügyekért felelős államtitkára az MTI-nek.

A hazai cégek is profitálhatnak a világkiállításon való részvételből

Nemzetgazdasági Minisztérium, 2017. augusztus 18. 11:25

Az idei év jelentős gazdasági eseménye az Asztanai Világkiállítás, amely hazánknak is fontos lehetőséget jelent arra, hogy bemutassa a magyar cégek jövő energiájához kapcsolódó eredményeit – jelentette ki Varga Mihály az asztanai Expo Magyar Napjának megnyitóján. A nemzetgazdasági miniszter hozzátette: a Magyar Pavilont kiemelt érdeklődés övezte az elmúlt két hónapban, mára már mintegy kétszázezer látogató kereste fel a magyar kiállítást.

101 kkv kapott 4,5 milliárd forint fejlesztési támogatást

Nemzetgazdasági Minisztérium, Európai Uniós Források Felhasználásáért Felelős Államtitkárság, 2017. augusztus 18. 9:18

Versenyképességének javítására és kutatásfejlesztésre 101 mikro-, kis- és középvállalkozás nyert el összesen 4,5 milliárd forint támogatást a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretében. A támogatással összesen közel 8 milliárd forint értékű fejlesztést valósítanak meg - tájékoztatta pénteken az MTI-t Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) európai uniós források felhasználásért felelős államtitkára.

A várakozás szerint bővült a magyar gazdaság

Nemzetgazdasági Minisztérium, Pénzügyekért Felelős Államtitkárság , 2017. augusztus 16. 9:10

Az év első három hónapjának kiemelkedő növekedése után 3,2 százalékkal bővült a második negyedévben a magyar gazdaság. Az adat megfelel az előzetes várakozásnak, hiszen a tavalyi évben ebben az időszakban volt a legerősebb a GDP növekedése, ezért mutat a most megjelent adat az első negyedévinél alacsonyabb értéket. 2017 második felében az uniós támogatások és az Otthonteremtési Program felfutásának, valamint a hatéves bérmegállapodásnak és adócsökkentéseknek köszönhetően gyorsabb növekedésre számít a gazdasági tárca.

A feldolgozóipar húzza az ipart

Nemzetgazdasági Minisztérium, Gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért Felelős Államtitkárság, 2017. augusztus 11. 12:19

Az ipart meghatározó feldolgozóipar termelése 3,9 százalékkal nőtt júniusban a tavalyi azonos hónaphoz képest. Az ipari export 4,6 százalékkal, míg a belföldi értékesítés 2,6 százalékkal emelkedett - mondta Lepsényi István, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért felelős államtitkára pénteken az M1 aktuális csatornán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataira reagálva.

4 százalékkal nőtt az ipari termelés júniusban

Nemzetgazdasági Minisztérium, Gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért Felelős Államtitkárság, 2017. augusztus 11. 10:43

2017 júniusában 4 százalékkal, az év első hat hónapjában 5,6 százalékkal bővült az ipar teljesítménye Magyarországon az előző évhez képest. A növekedés főként a gépgyártás kétszámjegyű bővülésének, az elektronikai ipar, valamint a fémipar erősödő teljesítményének köszönhető. 2010 óta több mint 35 százalékkal, 2014 elejétől 18,5 százalékkal nőtt az ipar teljesítménye hazánkban, ezzel a régiós országok között a korábbi harmadik helyről az elsőre léptünk elő.