Nemzetgazdasági Minisztérium

Varga Mihály

nemzetgazdasági miniszter

Vezető hírek

Teljesen megújult a szakképzés

Nemzetgazdasági Minisztérium, Munkaerőpiacért és Képzésért Felelős Államtitkárság, 2016. december 7. 14:37

A szakképzés a kormány 2015 januárjában elfogadott fejlesztési koncepciójának köszönhetően a tartalmi szabályozását, irányítását, intézményi és képzési struktúráját, illetve finanszírozását tekintve is megújult - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára szerdán Nagyatádon.

Tíz új európai uniós hitelprogram indul

Nemzetgazdasági Minisztérium, Európai Uniós Források Felhasználásáért Felelős Államtitkárság, 2016. december 7. 13:32

Tíz új európai uniós hitel- és vissza nem térítendő támogatással kombinált hitelprogram indul, a 2017 februárjától igényelhető termékek révén összesen 537 milliárd forint uniós forráshoz juthatnak hozzá a vállalkozások az MFB-pontokon keresztül - mondta Rákossy Balázs európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkár az NGM és a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. (MFB) közös sajtótájékoztatóján.

Nem kell adóbevallást készíteni a nyugdíjasoknak járó Erzsébet utalványok után

Nemzetgazdasági Minisztérium, 2016. december 7. 12:13

A sajtóban ma hamis állítások jelentek meg, ezért a félreértések tisztázása érdekében leszögezzük, hogy a decemberben minden nyugdíjasnak járó 10 ezer forint értékű Erzsébet utalvány közterheit - a személyi jövedelemadóról szóló törvény 69. paragrafus (5) bekezdése értelmében - az állam fizeti meg, és az adóhatósággal szembeni elszámolás is az államot terheli.

Magyarország erősödik: november végére tovább nőtt az államháztartás többlete

Nemzetgazdasági Minisztérium, Államháztartásért Felelős Államtitkárság, 2016. december 7. 11:00

Az elmúlt hónapok adatai rendre azt mutatták, hogy másfél évtizede nem volt ilyen stabil az államháztartás helyzete, mint napjainkban. Nincs ez másként novemberben sem, amikor a központi alrendszer halmozott egyenlege 59,3 milliárd forintos többlet mutat.

Több tízmilliárd forintot hozhat jövőre az online kassza kiterjesztése

Nemzetgazdasági Minisztérium, Parlamenti és Adóügyekért Felelős Államtitkárság, 2016. december 6. 14:47

Számításaink szerint jövőre 230 ezer - a gazdaságfehérítés egyik leghatékonyabb eszközének tartott - pénztárgép szolgáltat online, azonnali adatot a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak.

Az adócsomag révén Magyarország lehet a legversenyképesebb az EU-ban

Nemzetgazdasági Minisztérium, Parlamenti és Adóügyekért Felelős Államtitkárság, 2016. december 6. 12:54

A hétfőn benyújtott, a versenyképesség növeléséről szóló adócsomag elfogadásával Magyarország lehet az Európai Unió legversenyképesebb, illetve legkiszámíthatóbb országa - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) parlamenti és adóügyekért felelős államtitkára kedden a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Már több mint 8 ezren igényeltek támogatást

Nemzetgazdasági Minisztérium, Parlamenti és Adóügyekért Felelős Államtitkárság, 2016. december 6. 12:52

Már több mint 8 ezren igényelték a kasszánként 50 ezer forint állami támogatást a január 1-jétől online pénztárgép alkalmazására újonnan kötelezett vállalakozások közül - mondta Tamásné Czinege Csilla, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) helyettes államtitkára az M1 aktuális csatornán kedden.

Bürokráciacsökkentést és kiszámíthatóságot jelentenek az egyszerűsödő államháztartási szabályok

Nemzetgazdasági Minisztérium, Államháztartásért Felelős Államtitkárság, 2016. december 6. 10:46

Az adminisztratív terhek csökkentése, az önkormányzati adósságkiváltás egyszerűsítése, a költségvetési előirányzatok pontosabb tervezhetősége, vagy éppen a pénzügyi szolgáltatásoknál a hatékonyabb fogyasztói érdekérvényesítés lehetősége – ezeket teremti meg az államháztartási szabályok finomítása mellett a stabilitási törvény, valamint négy további kapcsolódó jogszabály módosítása.

Gyorsabb volt a növekedés a harmadik negyedévben

Nemzetgazdasági Minisztérium, Pénzügyekért Felelős Államtitkárság , 2016. december 6. 9:24

Az előzetes adathoz képest gyorsabban, 2,2 százalékkal nőtt a magyar gazdaság július és szeptember között. A bővülés elsősorban a mezőgazdaság és a szolgáltatások teljesítményének köszönhető. Várakozásaink szerint a novemberi hatéves bérmegállapodás már 2017-ben érdemben segítheti a növekedést.