Nemzetgazdasági Minisztérium

Varga Mihály

nemzetgazdasági miniszter

Vezető hírek

Az EBRD delegációjával tárgyalt Varga Mihály

Nemzetgazdasági Minisztérium, 2015. július 3. 10:24

Az Európai Beruházási és Újjáépítési Bank (EBRD) tárgyalócsoportjával egyeztetett hivatalában a nemzetgazdasági miniszter. A tárgyaláson szó volt a bankkal februárban kötött egyetértési megállapodás végrehajtásáról és az EBRD készülő magyar országstratégiájáról.

Továbbra is kedvezően alakul a külkereskedelmi egyenleg

Nemzetgazdasági Minisztérium, Gazdaságszabályozásért Felelős Államtitkárság, 2015. július 3. 9:47

Magyarország külkereskedelmi mutatói – hasonlóan az elmúlt időszakhoz – áprilisban is kedvezően alakultak: exportunk volumene 8,4, a behozatalé 9,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, amely közel félmilliárd eurós külkereskedelmi többletet eredményezett. Várakozásaink szerint a pozitív külkereskedelmi folyamatok 2015 egészében fennmaradhatnak.

Jelentősen csökkennek a vállalkozások bürokratikus terhei

Nemzetgazdasági Minisztérium, 2015. július 2. 15:32

A Vállalkozásfejlesztési Tanács mai ülésén a kis- és középvállalkozók érdekképviseletei, a kamarák, valamint a szakmai szervezetek első kézből értesülhettek a legújabb uniós pályázati kiírásokról. A Nemzetgazdasági Minisztériumban, Varga Mihály tárcavezető elnökletével tartott egyeztetésen a vállalkozói terhek adminisztratív terheinek csökkentése is napirendre került.

Kiemelt cél a műszaki felsőoktatás támogatása

Nemzetgazdasági Minisztérium, 2015. július 2. 10:51

A kormány múlt heti ülésén döntött arról, hogy 1,6 milliárd forintot biztosít az Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Kollégiumának felújítására – jelentette be Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter mai sajtótájékoztatóján. Számos hazai felsőoktatási intézmény került nehéz helyzetbe a 2010 előtt alkalmazott PPP-konstrukció miatt.

Magyar cégek is részt vehetnek a szerb privatizációban

Nemzetgazdasági Minisztérium, 2015. július 1. 15:58

A magyar-szerb kormányzati csúcstalálkozó keretében Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Glattfelder Béla gazdaságszabályozásért felelős államtitkár kétoldalú megbeszélést folytatott Zseljko Sertics gazdasági miniszterrel és Dusan Vujovics pénzügyminiszterrel. A találkozón a szerb fél kifejtette: a Szerb Privatizációs Ügynökség jelenleg 51 szerb cég privatizációját készíti elő, melyre szívesen fogad minden magyar érdeklődőt, hiszen céljuk, hogy a beruházók lehetőség szerint a szomszédos országokból érkezzenek.

Az amerikai vállalatok Magyarországot fontos gazdasági partnernek tekintik

Nemzetgazdasági Minisztérium, 2015. június 30. 14:50

Magyarország sikeresen gyűrte le azt a pénzügyi válságot, amelynek gazdasági és társadalmi következményeit most jól példázza Görögország helyzete – jelentette ki Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az Amerikai-magyar Kereskedelmi Kamara (AmCham) üzleti fórumán. A tárcavezető hazánk gazdasági helyzetéről szólva elmondta: a várakozásokat rendre meghaladó eredmények befektetőbarát üzleti környezetet biztosítanak a nálunk működő amerikai vállalatok számára is.

Görög adósság - nem várható drasztikus forintárfolyam-változás

Nemzetgazdasági Minisztérium, Parlamenti Államtitkárság, 2015. június 30. 11:46

Magyarországnak nincs jelentős pénzügyi és gazdasági kapcsolata Görögországgal, így a görög események miatt nem várható a forintárfolyam drasztikus változása - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) parlamenti államtitkára az M1 aktuális csatorna műsorában kedden.

Létrejöttek a szakképzési centrumok

Nemzetgazdasági Minisztérium, Munkaerőpiacért és Képzésért Felelős Államtitkárság, 2015. június 30. 11:33

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter aláírta a 2015. július 1-jével létrejövő szakképzési centrumok alapító okiratait és kinevezte a centrumok főigazgatóit. Ezzel a Nemzetgazdasági Minisztérium fenntartásába kerülő köznevelési intézmények 44 szakképzési centrumba szerveződnek. A munka azonnal megkezdődik: a tárcavezető mára állománygyűlést is összehívott.

Görög adósság: a kormány a jövő évi költségvetésbe is beépítette a görög válság esetleges hatásait

Nemzetgazdasági Minisztérium, Államháztartásért Felelős Államtitkárság, 2015. június 30. 8:32

A kormány 2016-ra stabil költségvetéssel, és gazdaságpolitikával számolt: a jövő évi büdzsébe beépítette a görög válság esetleges hatásait, ezért tartalmaz 200 milliárd forint feletti tartalékot a költségvetés - mondta Banai Péter Benő államháztartásért felelős államtitkár.