Nemzetgazdasági Minisztérium

Varga Mihály

nemzetgazdasági miniszter

Vezető hírek

Magyarország továbbra is biztonságos utazási célpont

Nemzetgazdasági Minisztérium, 2015. szeptember 4. 16:49

Az utóbbi időszakban a Nyugat-Európába tartó, de az uniós jogszabályok betartatása miatt Budapesten ragadt migránsokkal összefüggésben riasztó felvételek járták be a világsajtót. Az uniós jogszabályoknak érvényt szerző magyar rendőrség jól meghatározott keretek között tartja az uniós határt a törvényszegő módon, vízum és úti okmányok nélkül átlépő migráns tömeget. Magyarországon mind a személyi, mind a vagyonbiztonság továbbra is ugyan olyan magas szintű, mint az utóbbi években bármikor, tehát a turisták számára éppolyan biztonságos ország vagyunk, mint egy éve.

Nincs már kétség: a korábbi bírálók szerint sem okozott visszaesést a vasárnapi pihenőnap

Nemzetgazdasági Minisztérium, Gazdaságszabályozásért Felelős Államtitkárság, 2015. szeptember 4. 12:16

Nem volt igazuk azoknak, akik a vasárnapi pihenőnap bevezetését követően a forgalom visszaesésével és tömeges elbocsátásokkal riogattak. Az üzletek mellett az egyre nagyobb vásárlóerővel bíró családok is alkalmazkodtak az intézkedéshez: a forgalom áttevődött a hét többi napjára, így tovább folytatódhatott a már két éve erősödő kiskereskedelmi forgalom bővülése, a forgalomnövekedés pedig a foglalkoztatottak számának emelkedését is segítette. A vasárnapi pihenőnap tehát nem okozott károkat a kiskereskedelemben, és erről mára egyező véleménnyel vannak a kormány mellett elemzők, áruházláncok, hírportálok, és az Országos Kereskedelmi Szövetség is.

Újabb magyar cégek jelenhetnek meg az iráni piacon

Nemzetgazdasági Minisztérium, 2015. szeptember 3. 19:07

A magyar–iráni gazdasági kapcsolatok bővítési lehetőségeiről tárgyalt Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter Majid Takhte Ravanchi-val, az Iráni Iszlám Köztársaság európai és amerikai kapcsolatokért felelős külügyminiszter-helyettesével.

Semmi sem akadályozza az állami kezességvállalást az M3 metró felújítása kapcsán

Nemzetgazdasági Minisztérium, 2015. szeptember 3. 14:04

A kormány továbbra is kiemelt fontosságúnak tartja a fővárosi közösségi közlekedés fenntartható működését és fejlesztését, az M3 metróvonalon futó szerelvények felújításához szükséges 60 milliárd forint összegű fővárosi hitelfelvételhez állami kezesség biztosításával járul hozzá.

Több mint két éve nő a kiskereskedelmi forgalom Magyarországon

Nemzetgazdasági Minisztérium, Gazdaságszabályozásért Felelős Államtitkárság, 2015. szeptember 3. 10:22

Több mint két éve nő a kiskereskedelmi forgalom Magyarországon, a júliusi a legnagyobb egy hónapra jutó növekedés - mondta Glattfelder Béla az M1 aktuális csatornán csütörtökön, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) frissen közzétett adatait kommentálva.

Új távlatok a magyar-szlovén gazdasági együttműködésben

Nemzetgazdasági Minisztérium, 2015. szeptember 2. 18:02

A határokon átnyúló gazdasági és turisztikai együttműködés jelképének nevezte Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter Lendva új látványosságát, a Vinarium Lendva kilátótornyot.

Tovább bővülhet a turisztikai együttműködés Kínával

Nemzetgazdasági Minisztérium, Gazdaságszabályozásért Felelős Államtitkárság, 2015. szeptember 2. 10:29

A Kína–Közép és Kelet Európa turisztikai együttműködés is aktív résztvevője kíván lenni a kínai „egy övezet, egy út” külgazdasági stratégiának – jelentette be Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Kínát, valamint 16 közép- és kelet-európai országot tömörítő szervezet második magas szintű találkozója után. A csatlakozási szándéknyilatkozatot a Bledi Stratégiai Fórumot követően írták alá.

Kétszámjegyű növekedés a külkereskedelemben

Nemzetgazdasági Minisztérium, Gazdaságszabályozásért Felelős Államtitkárság, 2015. szeptember 2. 9:37

Az ipari adatokhoz hasonlóan hazánk külkereskedelme is erőteljesen növekedett júniusban: az export 14,1 százalékkal, míg az import 10,7 százalékkal erősödött az egy évvel korábbi szinthez képest.

Komoly szerepük lesz az egyházi iskoláknak a szakképzésben

Nemzetgazdasági Minisztérium, Munkaerőpiacért és Képzésért Felelős Államtitkárság, 2015. szeptember 1. 8:27

Az állam komoly szerepet szán az egyházak által fenntartott iskoláknak a szakképzési feladatok ellátásában - mondta Odrobina László, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára a Hajdúdorogi Egyházmegye tanévnyitó ünnepségén hétfőn.