Nemzetgazdasági Minisztérium

Varga Mihály

nemzetgazdasági miniszter

Vezető hírek

Tovább bővülhet a turisztikai együttműködés Kínával

Nemzetgazdasági Minisztérium, Gazdaságszabályozásért Felelős Államtitkárság, 2015. szeptember 2. 10:29

A Kína–Közép és Kelet Európa turisztikai együttműködés is aktív résztvevője kíván lenni a kínai „Egy Övezet, Egy Út” külgazdasági stratégiának – jelentette be Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Kínát, valamint 16 közép- és kelet-európai országot tömörítő szervezet második magas szintű találkozója után. A csatlakozási szándéknyilatkozatot a Bledi Stratégiai Fórumot követően írták alá.

Kétszámjegyű növekedés a külkereskedelemben

Nemzetgazdasági Minisztérium, Gazdaságszabályozásért Felelős Államtitkárság, 2015. szeptember 2. 9:37

Az ipari adatokhoz hasonlóan hazánk külkereskedelme is erőteljesen növekedett júniusban: az export 14,1 százalékkal, míg az import 10,7 százalékkal erősödött az egy évvel korábbi szinthez képest. A külkereskedelmi többlet ezzel meghaladta a 800 millió eurót, így az első félévi aktívum elérte a 4,2 milliárd eurót. Ez 981 millió euróval magasabb az egy évvel korábbinál. Glattfelder Béla gazdaságszabályozásért felelős államtitkár szerint az idén minden idők legnagyobb külkereskedelmi többletét érheti el a magyar gazdaság.

Komoly szerepük lesz az egyházi iskoláknak a szakképzésben

Nemzetgazdasági Minisztérium, Munkaerőpiacért és Képzésért Felelős Államtitkárság, 2015. szeptember 1. 8:27

Az állam komoly szerepet szán az egyházak által fenntartott iskoláknak a szakképzési feladatok ellátásában - mondta Odrobina László, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára a Hajdúdorogi Egyházmegye tanévnyitó ünnepségén hétfőn.

Mindenkinek teherviselő képességével arányban kell adóznia

Nemzetgazdasági Minisztérium, Adó- és Pénzügyekért Felelős Államtitkárság, 2015. augusztus 31. 16:56

A gazdaság minden egyes szereplőjének saját teherviselő képességével arányban kell hozzájárulnia a közterhekhez, ez vezethet el hosszú távon a fenntartható, stabil pénzügyi rendszerhez - mondta Pankucsi Zoltán, az NGM adózásért és számvitelért felelős helyettes államtitkára.

A zárszámadási törvényjavaslat is igazolja a kormány gazdaságpolitikai intézkedéseinek sikereit

Nemzetgazdasági Minisztérium, 2015. augusztus 31. 16:43

A kormány benyújtotta a 2014. évre vonatkozó zárszámadási törvényjavaslatot az Országgyűlésnek. Tavaly az államháztartás pénzforgalmi hiánya jóval alacsonyabb lett a tervezettnél, valamint a kormányzati szektor európai uniós módszertan szerinti ESA hiánya is kedvezőbben alakult a kitűzött célnál: a GDP 2,9%-a helyett annak 2,6%-ában teljesült.

Tovább nőttek a beruházások

Nemzetgazdasági Minisztérium, Gazdaságszabályozásért Felelős Államtitkárság, 2015. augusztus 31. 11:03

Nagyon jó eredmény, hogy a 2014-es rekordévhez képest az idei év első félében sikerült a beruházások területén növekedést elérni - mondta Glattfelder Béla gazdaságszabályozásért felelős államtitkár az M1 aktuális csatornán hétfőn, a KSH frissen közzétett adatait kommentálva.

68 milliárd forint újgenerációs szélessávú hálózatfejlesztésre

Nemzetgazdasági Minisztérium, Európai Uniós Források Felhasználásáért Felelős Államtitkárság, 2015. augusztus 31. 9:06

A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretében 2015. augusztus 28-ától érhető el az „Újgenerációs NGA és felhordó hálózatok fejlesztése” című pályázat, amelynek segítségével hazánk minden háztartása számára elérhetővé válik a legalább 30 Mbit/s sávszélességű internet-hozzáférés– jelentette be Rákossy Balázs európai uniós források felhasználásért felelős államtitkár.

További 3 milliárd forint iparfejlesztésre és munkahelyteremtésre

Nemzetgazdasági Minisztérium, 2015. augusztus 29. 11:25

A Nemzetgazdasági Minisztérium költségvetési forrásból idén 3 milliárd, jövőre pedig 15 milliárd forinttal támogatja azokat az ipari vállalatokat, amelyek bővítik kapacitásaikat és új munkahelyeket teremtenek. A tárca honlapján ma megjelenő program részleteit Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter sajtótájékoztatón ismertette.

A versenyképességet erősíti az átalakított szakképzés

Nemzetgazdasági Minisztérium, 2015. augusztus 28. 12:40

Magyarország további gazdasági fejlődése nem képzelhető el egy, az eddigieknél sokkal magasabb színvonalú szakképzési rendszer nélkül-- hangsúlyozta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az országos szak- és felnőttképzési tanévnyitón, Pécsett.