Kovács Zoltán, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára elmondta: a kormányhivatali rendszerben mintegy 1280 épület található, 2013 óta ötszáz épület felújítását kezdték meg uniós és hazai forrásból; ebből még kilencvenet nem adtak át.

Az államtitkár szólt arról, hogy egyszerűsödtek az eljárási szabályok, több, korábban engedélyköteles eljárás mára csak bejelentéskötelessé vált.

Kép letöltéseFotó: MTI

Hangsúlyozta, hogy Magyarországon 22-23 millió ügyet intéznek évente a területi államigazgatásban, ennek mintegy 60 százalékát, 14-15 milliót a kormányablakrendszerben. Kitért arra, hogy a kormányablak-ügyintézői képzésen mintegy hatezer ember vett részt, akik számára elektronikus tudástárat hoztak létre és a gyakorlati ügyintézésben nyújtottak segítséget. Megjegyezte: az elektronikus ügyintézés teljes kiépítése ezt követően fog megvalósulni.

Jelezte, a tervek szerint 2019-re minden magyar háztartásnak lehetősége lesz rákapcsolódni a szélessávú internetre. Ezáltal az otthonról intézhető ügyek számát tudják növelni - fűzte hozzá.

Kép letöltéseFotó: MTI

Kállai Mária kormánymegbízott, az átadóünnepségen elmondta: az évek óta üresen álló, Ady Endre úti épületben - amely korábban a főiskolának adott helyett - csaknem 400 millió forint uniós forrásból energiahatékonysági fejlesztés történt, több mint 1 milliárd forint hazai forrásból pedig egyéb átalakításokat valósítottak meg.

A kormánymegbízott közölte: az épületbe költözött a Szolnoki Járási Hivatal több osztálya 183 munkatárssal, és kialakították a megye tizennegyedik, legnagyobb kormányablakát. Tavaly a megye, akkor még tizenhárom kormányablakában, több mint 446 ezer ügyfél intézte az ügyeit.

Kép letöltéseFotó: MTI

Szalay Ferenc (Fidesz-KDNP), Szolnok polgármestere elmondta: nemcsak az épület, hanem a környezete is megújult. Mintegy 1100 négyzetméteren zöldfelületet alakítottak ki, a napokban adták át a közelben lévő, felújított Móra Ferenc úti rendelőt, korábban a Szolnoki Fiumei Úti Általános Iskola is korszerűsödött.

(MTI)