Átadták a fővárosi kormányhivatal energetikai szempontból korszerűsített épületét csütörtökön a főváros XI. kerületében, a Prielle Kornélia utcában.

Budapest Főváros Kormányhivatala további 11 budapesti, valamint egy váci ingatlanon hajtott végre hasonló energetikai felújításokat az elmúlt időszakban, az év végéig pedig várhatóan befejeződik a csepeli és a ceglédi ingatlanok korszerűsítése is. A tizenöt épületet érintő beruházás összesen 1,44 milliárd forintból újult, illetve újul meg.

Kép letöltéseFotó: Botár Gergely/kormany.hu

A Környezetvédelmi és Energiahatékonysági Operatív Program (Kehop) keretében megvalósuló energetikai korszerűsítések során például napelemes rendszereket alakítanak ki, nyílászárókat cserélnek ki és hőszigeteléssel segítik elő a hatékonyabb energiafelhasználást. A fejlesztés eredményeként hatékonyabb energiafelhasználású, környezetbarát épületek állnak majd a dolgozók és az ügyfelek rendelkezésére.

Kovács Zoltán területi közigazgatásért felelős államtitkár az átadáson arról beszélt, a középületek az energia 30-40 százalékát fűtésre és hűtésre költik el, az épületállomány háromnegyede nem felel meg a korszerű energiahatékonysági követelményeknek.

Kép letöltéseFotó: Botár Gergely/kormany.hu

Az államtitkár megjegyezte: a Kehop keretében csaknem 25 milliárd forintból 330 épület újul meg, eddig a korszerűsítéssel ezek harmadában, 110 épületben készültek el. Hozzátette: a korábbi projekt, a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) keretében 114 kormányhivatali épület újult meg 16,1 milliárd forintból.

György István, Budapest kormánymegbízottja a fővárosi kormányhivatal illetékességi területén történő energetikai felújításokról szólva elmondta: 13 épület esetében a munkálatok döntő részét befejezték, a csepeli és a ceglédi ingatlanokra a napokban kapták meg az engedélyeket.

Mint mondta, a felújítás részeként az épületekre telepített napelemekkel a tervek szerint 20 millió forintot tudnak megtakarítani.

Kép letöltéseFotó: Botár Gergely/kormany.hu

György István a most átadott, a gyámügyi és igazságügyi főosztálynak otthont adó épület felújításáról szólva elmondta: az épület lapos tetejét és homlokzatát hőszigetelték, kicserélték a nyílászárókat, és az épület tetején 144 napelemet helyeztek el, amelyek névleges összteljesítménye 40 kW. A fejlesztés következő ütemében kicserélik a kazánokat és a radiátorokat is.

(MTI)