A mai felgyorsult világban különös értéke van annak, ha időt tudunk szakítani arra, hogy megálljunk egy pillanatra és kezünkbe vegyünk egy könyvet. Az elmélyült és elgondolkodó olvasáshoz idő és türelem kell – hangsúlyozta Latorcai Csaba Székesfehérváron abból az alkalomból, hogy a királyok városába érkezett a „Rex” névre keresztelt könyves szekér.

A könyves szekér ünnepélyes felállítása alkalmából a Miniszterelnökség helyettes államtitkára beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy az olvasás iránti érdeklődés felkeltése és annak megszerettetése a családban kezdődik, amely közösen eltöltött, minőségi időt feltételez.

A kezdeményezés nemcsak Magyarországra terjed ki, hanem határon túlivá kívánja tenni a minőségi könyvek terjesztését. Ez a célkitűzés egybeesik a Magyar Kormány törekvéseivel is, hiszen a hazai és határon túli kulturális élet támogatására kiemelt feladatként tekint a kabinet. Jól mutatja ezt az is, hogy a 2018-as esztendőben a Kormány csak a Nemzeti Együttműködési Alapból mintegy 4,9 milliárd forint pályázati összeget biztosít a civil szervezetek működésére és szakmai programjaik támogatására. Ezen belül is a nemzeti összetartozást, valamint az azt erősítő kultúrális tevékenységet, kultúrális értékek megőrzését és továbbadását szolgáló civil szervezetek, mintegy 856 millió forintra pályázhatnak. További támogatási lehetőségek állnak rendelkezésre a Nemzeti Kulturális Alap, vagy a költségvetés egyéb forrásai tekintetében is.

A Könyvszolgálat Kulturális Egyesület kezdeményezésének lényege az, hogy mindenki minőségi könyvhöz juthasson egy buszjegy áráért: a használt könyvek 300 forintba, míg az újak 600 forintba kerülnek. A Székesfehérvár belvárosában álló, Erdélyből hozott, átalakított szekér, köteteket kínál az olvasást kedvelők számára, hétről-hétre, hétfőtől szombatig egész nap. A Könyvszolgálat az elmúlt év októberében Veszprémben, novemberben Kőbányán, decemberben pedig Szekszárdon állított már fel könyves szekereket. Idén januárban a székesfehérvári helyszínen kívül még Budapesten a VIII. és a XII. kerületben jelennek meg a terek szerint az olvasást népszerűsíteni hivatott könyves szekerek.

(Miniszterelnökség)