A magyar és a keresztény kultúra védelmét és megmaradását jelentette Zrínyi Miklós és katonáinak hősies helytállása – hangsúlyozta az 1566. évi szigetvári csata 451. évfordulóján rendezett ünnepségen mondott beszédében a Miniszterelnökség társadalmi és örökségvédelmi ügyekért, valamint kiemelt kulturális beruházásokért felelős helyettes államtitkára. A vasárnap este tartott kegyeleti megemlékezés a 185. szigetvári Zrínyi Emlékünnepség záró rendezvénye volt.

Latorcai Csaba arra hívta fel a figyelmet, hogy a vár kapitányaként Zrínyi Miklós példát mutatott a hűség, az állhatatosság és a szolgálat terén. Katonáival a mártíromságig hűséges volt hazájához, állhatatossága megmutatkozott a harcok során, a szolgálat pedig, amelyet abban a vészterhes időben teljesített, a magyar és a keresztény kultúra védelmét és megmaradását jelentette.

A politikus emlékezetett arra, hogy Magyarország Kormánya – tisztelegve a szigetvári hősök előtt – a 2016-os esztendőt a csata 450. évfordulója alkalmából, emlékévvé nyilvánította, a szigetvári várat pedig a kulturális örökség védelméről szóló törvényben megfogalmazottak alapján Nemzeti Emlékhellyé avatta. A Magyar Kormány 580 millió forintos támogatást biztosított a szigetvári ár felújításához és idén nyáron további 145 millió forinttal járult hozzá a szigetvár-turbéki Szőlőhegyen azonosított lelőhely tudományos kutatásának, régészeti feltárásának folytatásához.

A történelem ma is választás elé állítja Európát és benne minket, magyarokat is. Azonban amíg Európa nyugati fele önsorsrontó válaszokat kíván adni a sorjázó sorskérdésekre, addig mi, magyarok Szent István, Szent László, Dobó István, a Zrínyiek, a Rákócziak, Kossuth Lajos és dicső forradalmi hőseink örökségéből merítve lehetünk elég bátrak a lelki, szellemi és morális megújulásra és megmaradásra.

(Miniszterelnökség)