Részt venni az Élet Menete programjain egyet jelent az egymás iránti szolidaritás, a párbeszéd, a türelem és a főhajtás kifejezésével. Határozott kiállás amellett, hogy a ma élő nemzedékek nem hagyják feledésbe merülni azokat a szörnyűségeket, amelyek a koncentrációs táborokban honfitársainkkal megtörténtek – mondta Latorcai Csaba a Dohány utcai zsinagóga kertjében a harminc éves fennállását ünneplő Nemzetközi Élet Menete, valamint annak magyarországi szervezete, a Magyarországi Élet Menete Alapítvány által rendezett kiállítást megnyitó, valamint a Holokauszt Nemzetközi Emléknapja alkalmából rendezett eseményen.

A Miniszterelnökség helyettes államtitkára beszédében felhívta a figyelmet, hogy a Holokauszt nemcsak a magyar zsidóság, de az egész magyar társadalom történelmének egyik legnagyobb tragédiája. Ébren kell tartanunk emlékét, hogy a jövő nemzedékei a múlt ismeretében ne követhessék el ugyanazokat a szörnyűségeket, amelyek egyszer már megtörténtek. Ennek a folyamatnak a legfontosabb része az, hogy oktatási rendszerünkbe beépítve és tanórán kívüli foglalkozásokkal is közelebb hozzuk a holokauszt tragédiáját, hogy a mai fiatalok lássák és érzékeljék, milyen okok vezettek vészkorszakhoz.

Ezt a célt szolgálja 2002 óta mindenki számára nyitva álló Terror Háza Múzeum, amely egyszerre kíván emléket állítani a nyilas és a kommunista terror áldozatainak, valamint az is, hogy egy 2000-ben hozott oktatási minisztériumi határozat alapján, minden esztendőben április 16-a a Holokauszt Magyarország Áldozatainak Emléknapja, amelynek keretében évről-évre diákok ezrei emlékeznek az áldozatokra.

A Magyar Kormány a zsidó temetők felújítását célzó programjába be szeretné vonni a fiatalokat is, hogy a közösségi szolgálat mellett, megismerjék az adott település múltját, benne a zsidó közösség hagyományait, ezzel is támogatva őket történelem szemléltük, döntéseik, világképük formálásában.

A Nemzetközi Élet Menete szervezet idén ünnepli fennállásának 30. évfordulóját. Ebből az alkalomból nyílt meg és látható a Dohány utcai zsinagóga sírkertjében az a táblaképekből álló vándorkiállítás, amely az elmúlt három évtized élet meneteit mutatja be az érdeklődőknek. A kiállítás július közepéig várja a látogatókat.

(Miniszterelnökség)