Galamb József élete kitűnő példája annak, hogyan lehet alázattal, tehetséggel, szorgalommal, kitartó türelemmel, hosszú távú gondolkodással sikereket és eredményeket elérni úgy, hogy közben a szülőhaza javát is szolgáljuk – mondta Latorcai Csaba azon a makói ünnepségen, ahol Galamb Józsefre a Ford T-modell atyjára, a város szülöttére emlékezve, megnyitották a „Vállalkozók Éve” rendezvénysorozatot.

A Miniszterelnökség helyettes államtitkára hangsúlyozta, hogy Magyarország Kormánya az elmúlt esztendőkben számos intézkedéssel ösztönözte a vállalkozások fejlődését, versenyképességük emelését és piaci lehetőségeik bővítését. Hazánk a technikai fejlesztés egyik központjává vált, a kormány a hétszeresét költi kutatás-fejlesztésre, mint elődje.

A városban tervezett fejlesztésekről szólva a politikus arra is felhívta a figyelmet, hogy a makói fürdő tervezett 9,5 milliárd forintos költségvetésű bővítése révén a Maros-parti város is felkerülhet az idegenforgalmi térképre.

A Kormány 5 millió forint támogatást biztosít a hajdani Ford lerakat homlokzatának, a Ford autómodell falfestmények restaurálására, ezzel is tisztelettel adózva a város híres szülöttének.

A szegény református családba született Galamb József Makóról indult a világhírnév felé. Mérnök, konstruktőr, a Ford Motor Company tervezője, a Ford T-modell egyik megalkotója volt. Az ő nevéhez is fűződik a Fordson traktor kifejlesztése, amely az első sorozatgyártású, elsősorban nőknek szánt mezőgazdasági gép volt.

Elősegítette, hogy szülővárosában egy Ford autókat, traktorokat, alkatrészeket forgalmazó családi cég jöhessen létre, majd Békéscsabán a nagy keresetre való tekintettel egy lerakat is működött. Szociális érzékenységét dicséri az, hogy ösztöndíjat alapított olyan makói, szegény sorsú diákoknak, akik felső ipari iskolában kívántak tanulni.

(Miniszterelnökség)