Az Európai Bizottság döntése alapján a Liszt Ferenc Zeneakadémia, a soproni Páneurópai Piknik Emlékpark után a második magyar helyszínként nyerte el az Európai Örökség címet.

A testület idén kilenc, európai eszméket, értékeket és integrációt jelképező történelmi helyet javasolt a címre a tizenegy tagállam által, pályázat formájában javasolt tizennyolc helyszíne közül, amelyek között a krapinai neandervölgyi lelőhely és múzeum, a bécsi Hofburg és a strasbourgi európai negyed is szerepelt.

Az Európai Örökség cím azzal a céllal jött létre, hogy erősítse a közös európai identitást, és növelje azoknak a helyszíneknek az ismertségét és értékét, amelyek jelentős szerepet töltöttek be Európa történelmében és kultúrájában, illetve az európai integráció megvalósításában.

Hazánk 2014-ben terjeszthetett fel először pályázatot, amelynek nyomán 2015-ben a soproni Páneurópai Piknik Emlékpark bekerült az címmel elismert helyszínek közé, amelyek sorában többek között Athén ókori központja, a 910-ben alapított Cluny apátság, az Aragónia királyi levéltár és Hambach vára is szerepel.

A Zeneakadémiát 1875-ben alapította a kiváló zeneszerző, Liszt Ferenc. A sokoldalú létesítmény – oktatási intézmény, nemzetközi zeneművészeti egyetem és koncert központ – zenei örökségünket állítja a középpontba, miközben hű a nyitottság, a kreativitás és az újítás szelleméhez, valamint európai és nemzetközi jellegéhez.

A Zeneakadémiának a szecesszió egyik remekműve, Korb Flóris és Giergl Kálmán építészek 1907-ben átadott épülete ad otthont. Ezen kívül az intézményhez tartozik többek között a Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpont, a Kodály Intézet és a Kodály Múzeum is.

Az Európai Bizottság közleménye az alábbi linkeken érhető el angol nyelven.

(Miniszterelnökség)