Miniszterelnökség

Vezető hírek

Tudnunk kell, kik voltak a hősök

Miniszterelnökség, Parlamenti államtitkár, 2018. február 13. 12:00

Megjelent az „…akkor aszt mondták, kicsi robot…” A magyar polgári lakosság elhurcolása a Szovjetunióba a korabeli dokumentumok tükrében című dokumentumkötet.

Vásárhelyi művészélet a Várkert Bazárban

Miniszterelnökség, Parlamenti államtitkár, 2018. február 8. 18:30

Festmények, szobrok, grafikák felvonultatásával mutatja be a 20. századi, hódmezővásárhelyi művészéletet az a Várkert Bazárban megnyílt kiállítás, amely holnaptól várja a látogatókat.

Közlemény a zsidó temetők felújításának támogatására kiírt programról

Miniszterelnökség, Parlamenti államtitkár, 2018. február 1. 12:16

A Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány (MAZSÖK) 400 millió forint értékben írt ki felhívást, az európai kulturális örökség részét képező, Magyarország területén található/fellelhető, jelenleg gondozatlan, elenyészőben lévő zsidó sírkertek, sírhelyek rekonstrukciója, továbbá a kulturális örökség megismerésében, védelmében, megőrzésében való minél szélesebb társadalmi részvétel ösztönzése érdekében.

Emléktábla a zsidó emancipációs törvény elfogadásának tiszteletére

Miniszterelnökség, Parlamenti államtitkár, 2018. január 29. 16:03

A Kormány minden intézkedésével arra törekszik, hogy megőrizhessük és tovább adhassuk mindazt az örökséget, amely erős fundamentumként szolgált és szolgál hazánk ezer esztendős államiságának megszilárdításában, és amelyre építkezve – a történelem viharai ellenére is – bátran tekinthetünk a jövőbe és járulhatunk hozzá Európa szellemi, lelki és erkölcsi megújulásához – mondta Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára Budapesten, a volt nemzetgyűlés, ma Olasz Kulturális Intézet épületének falán elhelyezett emléktábla-avatás alkalmával.

Harminc éves a Nemzetközi Élet Menete – Kiállítás a Dohány utcában

Miniszterelnökség, Parlamenti államtitkár, 2018. január 25. 12:00

Részt venni az Élet Menete programjain egyet jelent az egymás iránti szolidaritás, a párbeszéd, a türelem és a főhajtás kifejezésével. Határozott kiállás amellett, hogy a ma élő nemzedékek nem hagyják feledésbe merülni azokat a szörnyűségeket, amelyek a koncentrációs táborokban honfitársainkkal megtörténtek – mondta Latorcai Csaba a Dohány utcai zsinagóga kertjében a harminc éves fennállását ünneplő Nemzetközi Élet Menete, valamint annak magyarországi szervezete, a Magyarországi Élet Menete Alapítvány által rendezett kiállítást megnyitó, valamint a Holokauszt Nemzetközi Emléknapja alkalmából rendezett eseményen.

Konferenciával indul a Kulturális Örökség Európai Éve szakmai programsorozata

Miniszterelnökség, Parlamenti államtitkár, 2018. január 23. 12:56

A Kulturális Örökség Európai Évének értékorientált pillérei az európai keresztény kulturális örökség megosztásának előmozdítása, az európai identitás és a közös európai térséghez való tartozás érzésének erősítése – hangsúlyozta Latorcai Csaba a Kulturális Örökség Európai Éve szakmai megnyitó rendezvényén, ahol a résztvevők megismerkedhettek többek között az Év hazai megvalósítási stratégiájával, az állami műemlék-helyreállítási projektekkel, a Magyar Kormány értékmegőrzésre vonatkozó elveivel, célkitűzéseivel.

Honlap indul a 2018-as kulturális örökség vonatkozású programok népszerűsítésére

Miniszterelnökség, Parlamenti államtitkár, 2018. január 19. 11:09

2017 októberében nyílt meg a Kulturális Örökség Európai Éve programsorozatába való jelentkezés lehetősége minden, Európa kulturális örökségének védelmében, megóvásában, fejlesztésében és népszerűsítésében közreműködő projektgazda számára.

Világörökségi területeken egyes ingatlanokra elővásárlási joga van az államnak

Miniszterelnökség, Parlamenti államtitkár, 2018. január 13. 11:13

Az Országgyűlés által decemberben elfogadott törvénynek és az azt végrehajtó kormányrendeletnek megfelelően a világörökségi területeken álló egyes ingatlanokra az államnak ezentúl elővásárlási joga van, ez lakásokat, lakóházakat, termőföldeket és erdőgazdasági területeket nem érint - mondta Latorcai Csaba helyettes államtitkár az MTI-nek.

Könyves szekér érkezett a királyok városába, Székesfehérvárra

Miniszterelnökség, Parlamenti államtitkár, 2018. január 11. 18:00

A mai felgyorsult világban különös értéke van annak, ha időt tudunk szakítani arra, hogy megálljunk egy pillanatra és kezünkbe vegyünk egy könyvet. Az elmélyült és elgondolkodó olvasáshoz idő és türelem kell – hangsúlyozta Latorcai Csaba Székesfehérváron abból az alkalomból, hogy a királyok városába érkezett a „Rex” névre keresztelt könyves szekér.