Megnyitóbeszédet mondott Vácon, a Hallássérült Tanulók XXXV. Borbély Sándor Országos Tanulmányi Versenyén Dr. Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség kiemelt társadalmi ügyekért felelős helyettes államtitkára.

A versenyt a Hallássérültek Iskoláinak Országos Egyesülete, valamint a Cházár András Alapítvány támogatja. Célja, hogy a siketek és nagyothalló tanulók matematikai, komplex anyanyelvi és természettudományos ismereti tudását mérve, lehetőséget adjon a tehetséggondozásra is. A megmérettetésen a siketek és nagyothallók általános iskoláiban és a többségi általános iskolákban integráltan tanuló, nagyothalló diákok vesznek részt.

A politikus felhívta a figyelmet arra, hogy a tudás és a fejlődés utáni vágy nem függ attól, hogy az ember fizikailag éppen milyen állapotban van. A résztvevőket a bajnok sportolókhoz hasonlította, akik az év csaknem minden napján erejüket megfeszítve, kitartó küzdelemmel érnek el tiszteletet parancsoló eredményeket. Megköszönte ugyanakkor a felkészítő tanárok és a szülők munkáját, akik ideális feltételeket teremtenek a tehetségek kibontakoztatásához. Ennek a napnak legfőbb üzenete az, hogy tekintsünk a fogyatékkal élő embertársainkra bajnokként.

A tanulmányi verseny névadója Borbély Sándor, erdélyi magyar gyógypedagógus, aki munkásságával Európa hírűvé tette a magyar gyógypedagógiát. Nagy érdemei vannak abban, hogy a századforduló után a mai és történelmi Magyarország területén sorra nyitották meg a siketek tanintézeteit.

A Kormány megemelt összegű pénzügyi ellátásokkal, a szolgáltatások fejlesztésével, speciális programokkal segíti a fogyatékossággal élőket, akik az alaptörvényben, a fogyasztóvédelemben és a büntető törvénykönyvben is kiemelt védelmet kapnak.

(Miniszterelnökség)