2017. július 13-15. között került megrendezésre Gyöngyösön a Város– és Faluvédők Szövetsége (Hungaria Nostra) XXXVI. Országos Találkozó és Szakmai Konferenciája, melynek központi eseményén, a Podmaniczky-díjak átadásán részt vett és beszédet mondott Dr. Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára.

A helyettes államtitkár beszédében ismertette 2014. évtől kezdődően a Kormány kulturális örökségi értékeinek megőrzésére irányuló programját, melyek keretében beszélt a Nemzeti Kastélyprogramról és a Nemzeti Várprogramról, amely részét képezi 80 kastély és vár értékelvű és értékteremtő helyreállítása és hasznosítása. A program megvalósítására 2015-től – a hazai kötelező 15%-os társfinanszírozással együtt – 33 milliárd forint európai uniós forrás áll rendelkezésre. Kitekintést adott az Esterházy-kastély, illetve a Gödöllői Királyi-kastély fejlesztéséről, melynek felújítási munkálatai az elmúlt időszakban meghatározóak voltak, ugyanakkor a jövő szempontjából is példaértékűek.

Dr. Latorcai Csaba felhívta a figyelmet a Kormány világörökségi és műemlékvédelem területén elért eredményein belül a Rómer Flóris Tervre, valamint ismertette a Limes program megvalósításával összefüggő terveket, melyet követően kitért a Kormány 2017. évben elindítani kívánt Népi Építészeti Programjára is. A program célja a népi műemlékeink és a műemléki értéket képviselő vidéki épített örökség megóvása és fenntartása. Ennek keretében, mintaprojektként 2017-ben 300 millió forint, 2018-ban pedig 1,5 milliárd forint forrás jut a központi költségvetésből a magán és a közösségi tulajdonban álló, veszélyeztetett, műemléki értékkel bíró népi építészeti emlékeink megmentésére és helyreállítására. A Népi Építészeti Program célja a közel 2000 népi építészeti emléket érintő ingatlan méltó módon történő megőrzése az utókor számára.

(Miniszterelnökség)