1956-os emlékművet avatott Ungváron Dr. Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára, a magyar forradalom és szabadságharc emlékévében.

Dr. Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség kiemelt társadalmi ügyekért felelős helyettes államtitkára beszédet mondott Ungváron, ahol felavatták az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc emlékművét.

A helyettes államtitkár kiemelte: Sorsfordító, nagy pillanatokban a magyar nemzet tagjainak szíve egyszerre dobban. Így volt ez az 1848-49-es, és az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc idején is. A Kárpátalján élők kivételes életerejét bizonyítja, hogy az akkori világ legpusztítóbb és leghatalmasabb birodalmának fogságában élő magyarok, számos településen szovjetellenes csoportokat hoztak létre 1955-56-ban. A korabeli magyarság leginkább elnyomott, a II. világháború, a málenkij robot és a sztálini önkény okán legszörnyűbb véráldozatot elszenvedő közösségei mutatták ekkor a legnagyobb bátorságot.

Latorcai Csaba emlékeztetett rá, hogy az ungvári Dayka Gábor Középiskola 9. osztályos tanulója, tizenhat évesen szervezte meg barátaival az ungvári szovjetellenes szervezetet, röpiratok, falragaszok írása és terjesztése céljából.

A KGB közel fél éves nyomozást követően tudta csak felszámolni csoportjukat, ügyüknek tárgyalására pedig szinte napra pontosan 60 éve, 1956. március 20-án került sor. A területi bíróság zárt tárgyaláson Benyák Nándort és Orlovszky Viktort 6-6, Kulcsár Tibort pedig 4 évi szabadságvesztésre ítélte.
A helyettes államtitkár köszöntőjében hangsúlyozta: Szüleink és nagyszüleink rettenetes szenvedések és súlyos áldozatok árán kiállták a XX. század embertelen diktatúráinak próbatételeit. Közép-, és Kelet-Európa népei megszenvedték a két világháborút, a holomodort, holokausztot, málenkij robotot és a GULÁG-ot. Mégis megőrizték számunkra anyanyelvünket, szülőföldünket és az ő küzdelmüket folytatva tudtuk kivívni magunknak a szabadságot immár negyed évszázada. Mindez arra biztat és bátorít bennünket, hogy mi is egy szebb és békésebb világot teremtsünk gyermekeink és unokáink számára. "Tegyünk meg ezért minden tőlünk telhetőt szüleink iránti tisztelettel, gyermekeink iránti felelősséggel és határtalan szeretettel. Virágoztassuk fel Földünknek azon szegletét, amelyet Isten ránk bízott: összefogással, mélységes hittel és naponkénti hálaadással"- zárta beszédét Latorcai Csaba.

(Miniszterelnökség)