Szili Katalin miniszterelnöki megbízott, az Országgyűlés volt elnöke levélben üdvözölte a Székely Szabadság Napja alkalmából Marosvásárhelyen rendezendő megemlékezést és felvonulást.

A miniszterelnöki megbízott úgy fogalmazott: „Örvendetes, hogy amint 1848 márciusában egységes volt a nemzet, úgy most is, a három erdélyi magyar párt január 8-án aláírt közös nyilatkozatával létrejött egyfajta erős egység, hiszen egyet akarunk, önigazgatást és szabadságot a székelységnek.”

Kiemelte: „A szabadság szó időről időre új értelmet nyer, a mi feladatunk pedig abban áll, hogy megpróbáljuk megérteni, megfejteni a mának szóló üzenetét. Számunkra ma a szabadság a területi, kulturális és személyi autonómiát, magyar anyanyelvünk egyenjogúságát, nemzeti jelképeink szabad használatát, önálló médiát, és végül a társnemzeti elismerést jelenti.”

A miniszterelnöki megbízott hangsúlyozta: a Székely Szabadság Napi felvonulás Európának szóló üzenete az, hogy a székelyeknek ugyanolyan jogok járnak, mint Európa bármely nemzeti közösségének. Hozzátette: a székelység önigazgatásával, autonómiájával Romániát, és ezzel Európát kívánja gazdagítani.

Szili Katalin úgy fogalmazott: „Hasonló üzenettel bír a nemzeti kisebbségvédelmi kezdeményezés, amely azt üzeni Brüsszel számára, hogy álljon ki a szülőföldjén boldogulni kívánó nemzeti közösségekért.”

(Miniszterelnökség)