Az Európai Bizottság a 2018. évet a Kulturális Örökség Európai Évévé nyilvánította. Ehhez igazodva a Miniszterelnökség „Örökségünk Európában” címmel, szeptember 15-16-án a Kulturális Örökség Napjai programsorozattal hazánk értékeire hívja fel a figyelmet. Az eseményhez augusztus 15-ig mindazok csatlakozhatnak, akik értékes épületeiket szívesen megnyitják a nagyközönség előtt és abban épületvezetést tartanak.

A Kulturális Örökség Napjai (KÖN) az Európa Tanács védnökségével mára 50 országban az épített örökség ünnepe. A KÖN alkalmával megnyílnak és bejárhatók olyan értékes épületek, építmények, régészeti lelőhelyek is, amelyek az év többi napján nem látogathatók. A kínálatban népszerűek a több helyszínt felölelő tematikus séták és megismerhetik az érdeklődők az ország legkisebb településein fellelhető építészeti, régészeti vagy természeti kincseinket is.

Az Európai Örökség Napokat (European Heritage Days) – az Európa Tanács és az Európai Bizottság védnökségével rendezik meg, amely évek óta rendkívül népszerű Európában. A Kulturális Örökség Napjai (KÖN) az 1990-es évek óta a programsorozat része. Mára mozgalommá vált, helyi önkormányzatok, közösségek, szakmai és civil szervezetek csatlakoznak, hogy bemutassák épített örökségüket.

A rendezvénysorozatról további információ a www.oroksegnapok.hu honlapon található.

(Miniszterelnökség)