A történelem felidézése, a következetes emlékezetpolitika hatékonyan járul hozzá az egyének és a közösségek identitásának formálásához - jelentette ki Latorcai Csaba a kapuvári önkormányzat I. világháborús megemlékezésén.

Kapuvár polgárai évről-évre kétnapos rendezvénnyel emlékeznek meg első világháború katonai és civil áldozatairól. Ez alkalomból Dr. Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség kiemelt társadalmi ügyekért felelős helyettes államtitkára a megemlékezési ünnepségsorozat megnyitóján felidézte az I. világháború embert és nemzeteket gyökeresen átalakító szörnyűségeit, melynek hatásait, következményeit mai napig érezzük, viseljük.

Beszédében felhívta a figyelmet, hogy fontosnak tartja a korábbi évtizedekben kialakult - sokszor kishitű és pesszimista - nemzeti önkép javítását, a magyar közösségek egészséges önbecsülésének kimunkálását.
A helyettes államtitkár kiemelte továbbá, hogy a történelem felidézése, a következetes emlékezetpolitika hatékonyan járul hozzá az egyének és a közösségek identitásának formálásához, megerősítéséhez valamint hozzásegíti az embereket a jelen jobb megértéséhez. Ezért fontos, hogy Magyarország észak-nyugati szegletében is, Kapuváron, Kisfaludy Strobl Zsigmond által készített emlékmű előtt, a magyar katonák legendás helytállására és civil áldozatokra emlékezzen évről évre a közösség.

(Miniszterelnökség)