Magyarországra hívja Norvégia illetékes miniszterét Lázár János a Norvég Civil Támogatási Alap ügyében, miután lezárult a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) ezzel kapcsolatos vizsgálata - ezt a Miniszterelnökséget vezető miniszter jelentette be a kormányülés alatt tartott tájékoztatón.

Lázár János közölte: új megállapodást kötéséről kíván tárgyalni, miután a Kehi vizsgálata egyértelműen azt bizonyítja, hogy a pénzek osztását végző Ökotárs és más alapítványok "visszaéltek a norvég kormány bizalmával".

Lázár János hozzátette: ha a miniszter nem fogadja el a kormány meghívását, kész vele Brüsszelben találkozni. Arra tesz majd neki javaslatot, hogy az Ökotárs helyett más, akár állami, akár civil szervezeten keresztül osszák szét a pénzt, az Ökotársat ugyanis méltatlannak tartja a munkára.

Kijelentette: az alapítvány a rá bízott munkát nem végezte el, a forrásokat a magyar törvények megsértésével osztotta szét; ezek közül a legsúlyosabb eljárási szabálytalanság a pályázatok elbírálására vonatkozik.

A Kehi az Európai Unió módszertana alapján vizsgálta a forráselosztásnál alkalmazott szempontokat, és kiderült: nem az előre meghirdetett objektív, hanem szubjektív szempontok alapján döntöttek - mondta.

Lázár János hangsúlyozta: az Európai Bizottság ezt az uniós források esetében szigorúan szankcionálja. A jelentést ezért a kormány a bizottságnak is elküldi, hogy vizsgálja meg: a szerződések érvényesek-e, a kormány szerint ugyanis a semmisségük is felmerül.

Kép letöltéseFotó: Árvai Károly

"Lepontozott pályázatokat pontoztak újra, ennek írásos dokumentációja a Kehi-vizsgálat melléklete volt, politikai szempontokat, személyek kapcsolati hálókat vettek figyelembe, és nem az objektív pályázati szempontokat" - jelentette ki Lázár János.

Jó néhány pályázattal kapcsolatban az összeférhetetlenség is felmerül - folytatta -, a norvég kormány által minden magyar civil szervezet számára biztosítható pénzt egy jól körülhatárolható kör számára osztottak ki. "Ők az Ökotárshoz kötődnek, ők minősítették a pályázatokat, ők értékelték, ők bírálták el azokat, és ők nyerték meg" - fogalmazott.

Emlékeztetett: a Kehi az eljárás során más visszaéléseket is megállapított, ezekkel kapcsolatban megtette a büntető feljelentést.

A miniszter elmondta azt is, hogy a Kehi jelentését - a személyiségi jogokat és a törvényeket figyelembe véve - nyilvánosságra hozza, és elküldi Norvégia magyarországi nagykövetének is. A kormány azután döntött erről, hogy a jelentés tartalmát Gaál Szabolcs Barna, a Kehi elnöke ismertette a kabinettel - közölte Lázár János.

További részletek olvashatóak a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal honlapján.

Az eseményen készült felvétel vágatlan változata megtekinthető a sajtószobában.

(MTI)