A kormány továbbra is elkötelezett a magyar kulturális örökség értékei iránt, ezért a tervezett programok megvalósításával, az eddiginél több forrást biztosít a műemlékvédelemre. 55 milliárd forintos kerettel elindult a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogramra, valamint több mint 35 milliárd forint hazai költségvetési forrás bevonásával a Modern Városok Program örökségvédelmi beruházásai is.

A Modern Városok Program egyik legjelentősebb beruházásának keretében megújul Sopron történelmi belvárosa, a középkori várnegyed és a Szent-Mihály templom, valamint elindul a Sekrestyésház, a Soproni Várfal, a Fabricius-ház, a Tábornokház és a Storno-ház fejlesztése, illetve a Múzeumnegyed kialakítása is. A soproni műemléki felújításokhoz a magyar kormány több mint 9 milliárd forint támogatást biztosít. Még az idén elkezdődhet az egri vár és környezete fejlesztési programjának megvalósítása közel 5 milliárd forint költségvetési forrás bevonásával, illetve ugyanekkora összegből, azaz ötmilliárdos hazai támogatásból tovább folytatódhat a Diósgyőri vár komplex fejlesztési programja. Hasonló nagyságú támogatásban részesül a szecessziós kecskeméti Városháza rekonstrukciója is.

A Mindszenty József emlékét megörökítő komplex városfejlesztési program finanszírozására Zalaegerszegnek 5,7 milliárd forintot, Kanizsának a ” kulturális, turisztikai és gasztronómiai látogatóközpont kialakítása az egykori ferences rendházban projekt támogatásához 4,1 milliárd forint támogatást nyújt a kormány.

A szombathelyi Szent Márton tér felújítását célzó terv II. ütemének megvalósításához 500 millió forintot, míg az egykori kaposvári levéltár rekonstrukciójához, amely a Somogy Megyei Önkormányzatnak nyújtana otthont, 400 millió forinttal járul hozzá a ormányzat.

(Miniszterelnökség)