Dr. Galik Gábor, a Miniszterelnökség főosztályvezetője részt vett és beszédet mondott azon a vasárnapi megemlékezésen, amelyet a mauthauseni koncentrációs tábor felszabadulásának 73. évfordulója alkalmából rendeztek a felső-ausztriai településen.

Az emberiség önmaga ellen elkövetett egyik legnagyobb, máig kiheverhetetlen tragédiája mindaz, ami Mauthausenben, vagy Dachauban, Auschwitzban és az akkori Európa nagyvárosi gettóiban történt – jelentette ki.

Egész Európa, benne valamennyi polgára közös felelősséggel tartozik azért, hogy a ma élő és az utánunk jövő nemzedékek tanuljanak a múlt bűneiből – hívta fel a figyelmet a főosztályvezető.

Utalva az utóbbi időszakban elsősorban a kontinens nyugati felét eluraló, erőszakos méreteket öltő vallási türelmetlenségre, a főosztályvezető kiemelte: Európa jövője ma különösen felelős cselekvést és nem kevésbé felelős döntéseket kíván mindnyájunktól.

Mint fogalmazott, az aggasztóan erősödő antiszemita megnyilvánulásokkal szemben csak egyetlen út létezik: Európának vissza kell térnie a zsidó-keresztény hagyományokból táplálkozó értékrendhez. A politikailag korrektnek hazudott beszédet pedig, amely bénultságba és tehetetlenségbe sodorja civilizációnkat, fel kell váltania a problémákkal való őszinte és felelős szembenézésnek.

Emlékeztetett arra, hogy Magyarország Kormánya ennek a felelősségnek a jegyében hozta meg korábban azokat a döntéseket, amelyek eredményeképpen Magyarország ma Európa és a világ egyik legbiztonságosabb országa, ahol senkinek nem kell tartania attól, hogy vallása, származása, világnézete miatt hátrányt kell szenvednie, vagy akár fizikai támadás érné.

A mauthauseni koncentrációs tábor felszabadulásának évfordulója legyen a csendes emlékezés és a közös ima napja. Ima az áldozatokért, az embermentő hősökért. Válasszuk a szolidaritást és az egymás elfogadását hirdető cselekvő szeretetet, hogy képesek legyünk a sebeket begyógyítani, a rosszat jóra fordítani, ahol békétlenség van, ott békét teremteni, ahol rombolás, ott építeni – zárta beszédét Dr. Galik Gábor.

(Miniszterelnökség)