A Miniszterelnökséget vezető miniszter elfogadhatatlannak tartja, hogy az Európai Parlament (EP) megint szavaz a migrációs vízumról. Miután egyszer már elutasították a javaslatot, ez antidemokratikus eljárás - mondta Gulyás Gergely a Kormányinfón.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter kiemelte: érdemi változások nélkül, látszatmódosításokkal viszik ismét az EP elé a kérdést, és úgy tűnik, addig próbálkoznak, amíg a képviselők a migráció támogatói szerinti helyes választ nem találják el. Megjegyezte:

miközben Magyarország és más országok nagy erőfeszítéseket tesznek a külső határok védelméért, migrációs vízummal tömegek érkezhetnek Európába.

A tárcavezető szerint ha valaki komolyan veszi a demokrácia szabályait, tiszteletben kell tartani a döntéseket, de az EP ma a saját döntéseit sem tartja tiszteletben. A 2019-es EP-választások legnagyobb tétje az, hogy olyan többség jöjjön létre az EP-ben, amely elutasítja az illegális bevándorlást - mondta.

Kép letöltéseFotó: Botár Gergely/kormany.hu

Gulyás Gergely arról is beszélt, hogy remélhetőleg az a migrációfogalom és migrációt támogató politika, amely az ENSZ globális migrációs csomagjának része, nem válik a nemzetközi jog részévé.

Kiemelte: mivel egyre több ország dönt úgy, hogy - Magyarországhoz hasonlóan - nem írja alá a paktumot, remélhetőleg az illegális bevándorlás megállítása érdekében elfoglalt pozíciónk tartható marad.

A tárcavezető Nikola Gruevszki ügyéről közölte: senki nem tesz neki napi jelentést arról, hol van jelenleg a volt macedón miniszterelnök. Gruevszki nem kap személyi védelmet, a törvényben a menekülteknek biztosított ellátás jár neki - közölte. Hozzátette: Gruevszki az EU területén szabadon mozoghat, miután megkapta a menekültstátuszt. Azt is mondta: Magyarország egy ország szuverenitását sem sértette meg, és semmi közük nem volt ahhoz, hogy a volt macedón miniszterelnök elhagyta a hazáját. A miniszter kitért arra: a jogszabályok alapján kiadatás kérésekor automatikus a menekültstátusz felülvizsgálata.

Gulyás Gergely egy a kiadott orosz fegyverkereskedőkre vonatkozó kérdésre közölte: egy hetekkel ezelőtt lezárt ügy újbóli felmelegítéséről van szó. A két orosz állampolgárságú férfi kiadatásának feltételeit megvizsgálta a bíróság és úgy döntött, hogy mindkettő kiadható Oroszországnak vagy az Egyesült Államoknak, és az igazságügyi miniszter úgy határozott, hogy Oroszországnak adják ki őket, mert orosz állampolgárok - magyarázta. Mint mondta, ezzel a nemzetközi szerződéseknek és Magyarország nemzetközi kötelezettségeinek minden tekintetben megfeleltek. Az igazságügyi miniszter akkor közvetlenül tájékoztatta az amerikai kollégáját - fűzte hozzá.

A miniszter közölte a migránskártyákról egyelőre az EU-tól nem kaptak tájékoztatást, de ilyen rövid idő alatt ez nem rendkívüli, várják a választ.

Gulyás Gergely arról, hogy egyeztetett Soros György és Frans Timmermans, az Európai Bizottság alelnöke, azt mondta: Timmermans úgy kívánja ellátni a bizottság második emberének pártok felett álló tisztségét, hogy közben az Európai Szocialisták Pártjának (PES) csúcsjelöltje.

Egy a CEU-ra vonatkozó kérdésre a miniszter azt mondta: a december 1-jei határidő egyetlen törvényben sem szerepel, és egy megállapodás ratifikációja nem is teljesíthető addig.

Kép letöltéseFotó: Botár Gergely/kormany.hu

Örömteli a magyar foglalkoztatási adat

A kormány örömmel fogadta a legfrissebb magyarországi foglalkoztatási adatokat - mondta a miniszter a kormányülés szünetében tartott sajtótájékoztatón. Gulyás Gergely úgy fogalmazott: a kormány örömmel állapítja meg, hogy sikerült azt a korábban elképzelhetetlennek hitt rekord foglalkoztatottságot elérni, hogy ma több mint 4,5 millió ember dolgozik Magyarországon.

A miniszter beszámolt arról is, hogy a kormányülésen a pénzügyminiszter tájékoztatást adott a versenyképességi jelentésről. Gulyás Gergely jelezte, a versenyképességet javító akcióterv elemeiről most csak tárgyaltak, döntés ezekről jövő év első felében várható. Elmondta, a rendszerváltás óta most először jöttek olyan foglalkoztatási adatok, amelyek szerint 4,5 millió ember dolgozik Magyarországon, 57 ezerrel többen, mint egy évvel korábban. Hangsúlyozta, hogy ezekben a statisztikákban csak azok szerepelnek, akik Magyarországon vállaltak munkát és itt is adóztak.

Gulyás Gergely beszámolt arról is, hogy a munkanélküliségi ráta az egy évvel ezelőttihez képest 0,3 százalékkal 3,7 százalékra csökkent, szintén csökkent a közfoglalkoztatottak száma, és 360 ezres munkaerő-tartaléka van az még az országnak. Az adatok összességében azt mutatják - emelte ki -, hogy a 2010-ben 56 százalékon álló foglalkoztatási ráta mostanra 70 százalékra emelkedett. A többlettúlóra-szabályozás tervezett változtatásával kapcsolatban a miniszter azt mondta: a kormány csak olyan módosító javaslatot támogat, amely garantálja azt, hogy a jelenlegi keretek között többletmunkára csak a munkavállaló beleegyezésével kerülhet sor. A jelenlegi szabályok most is védik a munkavállalót, ha nemet mond a többlettúlórára - jelentette ki. Mint mondta, a túlórapénzek egy éven túli elszámolását sem tartja helyesnek a kormány.

Gulyás Gergely a sajtótájékoztatón beszélt arról is, hogy január elsejétől 2,7 százalékkal emelkednek a nyugdíjak. Közölte, a kormány folyamatos követi az inflációs adatokat, és ha kell korrigálni fog.

Kép letöltéseFotó: Botár Gergely/kormany.hu

A kórházak adósságáról közölte: a kormány kész kifizetni a felhalmozott adósságok egészét vagy egy részét akkor, ha a kórházak megfelelnek a "gondos gazdálkodás" feltételeinek. "Minden esetben azt szeretnénk vizsgálni, és azt szeretnénk, ha személyi következményei lennének annak, ha valahol a gazdálkodási követelményeknek nem felelnek meg, hiszen közpénzről beszélünk - fogalmazott. A Honvédkórház koraszülött-ellátásáról a miniszter kérdésre azt mondta, az egészségügyi államtitkárság feladata, hogy megszervezze az ellátást. "A kormány azt az elvárást fogalmazza meg az egészségügyi államtitkárság felé, hogy mindenhol magas színvonalon kell az egészégügyi ellátást biztosítani. Azt, hogy ezt hol, milyen formában oldja meg, az az államtitkárságra tartozó kérdés" - fogalmazott.

Gulyás Gergely elmondta, hogy a kormány tárgyalta és fontos döntések születtek a magyar falu programmal kapcsolatban. A program részleteiről Gyopáros Alpár kormánybiztos ad majd tájékoztatást vasárnap vidéken.

December 24. munkaszüneti nappá nyilvánításával kapcsolatban a miniszter azt mondta, a kormány legutóbbi döntése értelmében nagypéntek lett munkaszüneti nap, és a gazdaság számára minden egyes szünnap kiesést jelent, ezért "megértést kérnek a további követelésekkel szemben".

(MTI)