Takács Szabolcs, a Miniszterelnökség európai uniós ügyekért felelős államtitkára megbeszélését folytatott Marianne Thyssen foglalkoztatásért, szociális ügyekért, munkavállalói készségekért és mobilitásért felelős uniós biztossal csütörtökön.

Kép letöltéseFotó: MEA találkozón áttekintették a magyar szempontból kiemelten érzékeny, aktuális szociális és foglalkoztatási kérdéseket. Takács Szabolcs kijelentette, hogy a belső piac az EU egyik legnagyobb vívmánya, és az egyetlen eszköz arra, hogy biztosítsuk az Unió nemzetközi versenyképességét. A miniszterelnökség államtitkára csalódottságának adott hangot, hogy az Európai Bizottság az EU egységének előmozdítása helyett bizonyos országcsoportok protekcionista érdekeit képviselő javasatokat fogalmaz meg. Bármely alapszabadság korlátozása a belső piac integritását veszélyeztetné, amely az EU széteséséhez vezethet - tette hozzá.

Magyarország szerint elfogadhatatlan a legálisan működő, versenyképes szolgáltatókat és munkavállalókat érintő bármilyen jellegű diszkriminatív korlátozás bevezetése. Az államtitkár rámutatott, hogy a kiküldetési irányelv módosítását Magyarország elutasítja, mivel azt az egész EU versenyképességét, a belső piac integritását veszélyeztető javaslatnak tekinti. A felek egyetértettek az európai versenyképesség előmozdításának szükségességében, amelyet csak egy valamennyi tagállam szempontjait azonos mértékben figyelembe vevő, kiegyensúlyozott és konstruktív vita eredményeként lehet elérni.

Takács Szabolcs hangsúlyozta, hogy a magyar megközelítés szerint a prioritás az Európa 2020 stratégiával összhangban a növekedés és munkahelyteremtés kell, hogy legyen. A kötelező szociális sztenderdek bevezetése ezzel éppen ellentétes hatásokkal járna. A szociális dimenzió mélyítésében való részvételt azonban önkéntes alapon biztosítani kell az eurózónán kívüli tagállamok számára is. Az Államtitkár kiemelte, hogy meg kell akadályozni, hogy a brit kilépés az EU 27 tagállamában a szociális jogszabályok gyengítését eredményezze.

(Miniszterelnökség)