Dr. Molnár Balázs, a Miniszterelnökség európai uniós ügyekért felelős helyettes államtitkára kedden, Budapesten egyeztetést folytatott a Koszovói Parlament Európai Integrációs Bizottságának képviselőivel.

A megbeszélés során a felek áttekintették Koszovó európai integrációs folyamatának helyzetét, a vízumliberalizáció kérdését, valamint a Pristina-Belgrád párbeszéd aktuális fejleményeit.

Kép letöltése

Koszovói részről a képviselők jelezték: nagyra értékelik Magyarország, az uniós csatlakozási tárgyalásaik során nyújtott segítségét és kérték e támogatás fenntartását. A vízumliberalizáció kapcsán meglátásuk szerint Koszovó nagy előrehaladást ért el a kritériumok teljesítésében, ezért remélik, hogy az erőfeszítések az esetükben is meghozzák majd annak gyümölcsét. A Pristina-Belgrád párbeszédről elmondták: az EU nem értékeli kellőképpen a koszovói erőfeszítéseket.

Molnár Balázs helyettes államtitkár biztosította partnerét, hogy Magyarország a jövőben is minden lehetséges eszközzel támogatni fogja Koszovót az európai integrációs, valamint vízumliberalizációs tárgyalásai során. Ennek érdekében folyamatban van egy magyar-európai uniós szakértői csoport kiküldésének előkészítése, hasonlóan ahhoz, amelyet Magyarország már biztosít Montenegró, Szerbia, Macedónia és Albánia részére. Magyarország számára a Nyugat-Balkán stabilitása és fejlődése stratégiai érdek, amelyhez elkerülhetetlen a Pristina-Belgrád párbeszéd.

(Miniszterelnökség)