A magyar kormány hosszú ideje következetesen képviseli azt az álláspontot, hogy az Európai Unió jövője akkor biztosított, ha visszatér az alapjaihoz, és ezeket az alapokat az is meghatározza, hogy a tagállamoknak egymás iránt folyamatosan tiszteletet és megértést kell tanúsítaniuk - mondta Takács Szabolcs európai uniós ügyekért felelős államtitkár hétfőn az Országházban.

A Magyarország és a közép-európai térség az Európai Unióban, az Európai Unió a világban címmel egyetemi és főiskolai hallgatóknak meghirdetett pályázat díjainak ünnepélyes átadásán Takács Szabolcs kiemelte: ettől még elképzelhető, hogy a tagállamoknak eltérő véleményük lehet egy-egy kérdésben, például a bevándorlás, a gazdaságpolitika vagy az uniós intézmények tekintetében. Magyarország az uniós jogot tiszteletben tartó tagállam, az egyik legjobban teljesítő ország ebből a szempontból - jelentette ki.

Az államtitkár kifejtette: a pályázat egy szép és hosszú hagyomány folytatása, ugyanis már több mint húsz éve hirdetik meg azért, hogy megszólítsák azokat az ambiciózus fiatalokat, akik az EU-val szeretnének foglalkozni. Ez azt jelenti, hogy "az életünkkel" akarnak foglalkozni, hiszen Magyarország európai ország, a magyar európai nép, amely mély kulturális gyökerekkel rendelkezik e kontinensen - magyarázta. Hozzátette: Magyarországnak van véleménye, álláspontja, hogy milyen legyen Európa jövője.

Kitért rá: 2014 óta, amióta a Miniszterelnökségre került az EU-ügyek koordinálása, a pályázók köre is kibővült, megnyílt a lehetőség szomszédos országok magyar hallgatói előtt is. Reményt keltő, hogy idén arányaiban és volumenében is több határon túli hallgató nyújtotta be a pályázatát - közölte.

Takács Szabolcs úgy látja fontos, hogy azok a nemzeti közösségek, amelyek Európát alkotják, otthon érezzék magukat a kontinensen, Európa "otthonos, biztonságos" hely legyen, amely gazdaságilag versenyképes és ellátja a feladatát, amiért létrejött. Manapság súlyos kérdésekkel foglalkozik az EU, nemcsak klasszikus uniós jogi kérdésekkel, hanem a jövőnket alapvetően meghatározó identitáskérdésekkel is - vélekedett. Az államtitkár üdvözölte, hogy Magyarországon és a határon túli magyarul is oktató intézményekben sok olyan fiatal tevékenykedik, akinek van felelős gondolata a jövőről, arról, hogy miként alakítsuk Európa életét.

Zupkó Gábor, az Európai Bizottság magyarországi képviseletének vezetője arról beszélt, hogy az EU ma kedvezőbb helyzetben van, mint korábban, gazdasági növekedés jellemző, rengeteg új munkahely jött létre, bár továbbra is sok kihívással kell szembenéznie az uniónak.
A globális versenyben egyetlen tagállam sem lenne egyedül eredményes, közös fellépéssel azonban komoly politikai és gazdasági befolyás szerezhető hosszú távon is - mondta. Úgy vélte, a cél a biztonságosabb, virágzó, fenntartható Európa, amely a nemzetközi porondon erőteljesebben lép fel.

A díjakat Kövér László, az Országgyűlés elnöke, Takács Szabolcs, valamint Zupkó Gábor adta át. A pályaműveket kilenc témakörben várták, így lehetett például egy uniós politikáról, egy tagállam uniós tagságról szerzett tapasztalatairól, az egységes piacról, az EU jövőjéről folytatott vitáról vagy a Brexitről írni.

A pályázatokat az Országgyűlés elnöke által felkért szakértőkből álló bírálóbizottság értékelte. A nyertesek pénzjutalomban részesültek, és kétnapos brüsszeli tanulmányúton vehetnek részt.

(MTI)