Molnár Balázs, a Miniszterelnökség európai uniós ügyekért felelős helyettes államtitkára 2017. július 6-án részt vett a varsói Global Forum rendezvényen, ahol egyebek mellett a Visegrádi Négyek és a Három Tenger Kezdeményezés (Trimarium) kapcsolatáról, a magyar V4 elnökségről, valamint az európai integráció jövőjéről és a többsebességes Európa lehetőségéről beszélt.

Molnár Balázs a V4 panelbeszélgetés keretében elmondta, hogy a három tenger menti együttműködés (Adriai-, Balti- és Fekete-tenger) egyaránt lehetőséget biztosít a nemzeti és a közös célok eléréséhez, de az EU és a transzatlanti közösség kapcsolatainak erősítéséhez is. Aláhúzta, hogy a V4 hagyományosan elkötelezett a Nyugat-Balkán támogatása mellett, a Három Tenger Kezdeményezés pedig hozzájárulhat a régió stabilitásához.

Az európai integrációt illetően Molnár Balázs kifejtette: az eurózóna sikere közös érdek és a regionális partnerek általában támogatják a Gazdasági és Monetáris Unió elmélyülését, ugyanakkor az nem vonhatja maga után az euroövezeten kívüli tagállamok hatáskörének visszavonását. „A március 2-án elfogadott V4 nyilatkozat szellemében el tudjuk fogadni a megerősített együttműködés fokozott alkalmazását, de csak a Szerződésekben meghatározott feltételekkel, elkerülve egy kétsebességes Európa létrejöttét” - hangsúlyozta.

Molnár Balázs elmondta, hogy Magyarország 2017. június 1-én vette át a V4 soros elnökséget Lengyelországtól, amelynek mottója: "a V4 összeköt". Hozzátette, hogy a magyar elnökségi program négy témára összpontosít, amelyek az Európai Visegrád, a Regionális Visegrád, a Digitális Visegrád és a Globális Visegrád. Molnár Balázs kiemelte: „elnökségünk fő üzenete, hogy a V4 az EU-n belül azon tagállamok csoportja, amelyek aktív és felelős szerepet vállalnak a közös döntéshozatali folyamatban, ezért fontos hozzáadott értéket jelentenek az integráció során”.

A Három Tenger Kezdeményezés eredetileg Józef Piłsudski marsall ötlete volt az első világháborút követően. A Varsóban július 6-7-én megrendezett csúcstalálkozón magyar részről Áder János köztársasági elnök vett részt 11 másik tagállam, Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Észtország, Litvánia, Lettország, Ausztria, Bulgária, Horvátország, Románia és Szlovénia képviselője mellett. Tekintettel Donald Trump elnök varsói július 6-i látogatására, Lengyelország köztársasági elnöki hivatala úgy döntött, hogy az eredetileg Wrocław városában megrendezendő csúcstalálkozót is a lengyel fővárosba helyezi át, amelynek kísérő rendezvénye volt a július 6-7-i Global Forum. A Három Tenger Kezdeményezés csúcstalálkozójának keretében július 6-án Trump elnök beszédet mondott, amelyen a NATO kollektív védelmi megerősítésének prioritását, valamint Amerika és Kelet-Közép-Európa együttműködésének fontosságát hangsúlyozta. A Global Forum rendezvény részeként a V4-ek képviselői panelbeszélgetést tartottak „a Visegrádi Csoport az Európai Unióban: v4 ötletek egy jobb Európáért” címmel, Molnár Balázs helyettes államtitkár, Ivan Korčok szlovák, Konrad Szymański lengyel, valamint Aleš Chmelař cseh európai ügyekért felelős államtitkár részvételével.

(Miniszterelnökség)