Takács Szabolcs, a Miniszterelnökség európai uniós ügyekért felelős államtitkára 2017. december 13-án megbeszélést folytatott Macej Popowskival, az Európai Bizottság Bővítési Főigazgatóságának főigazgató-helyettesével. A találkozón a felek áttekintették a Nyugat-Balkán aktuális eseményeit, a térség jelentőségét az Európai Unió biztonságának és a migrációs válság kezelésének szempontjából, valamint kitértek az egyes országok helyzetére és kihívásaira a bővítési folyamatban.

A felek egyetértettek abban, hogy a Nyugat-Balkán kulcsfontosságú szerepet tölt be Európa biztonsága szempontjából, és szomszédos régióként stabilitása mind Magyarország, mint az Európai Unió alapvető érdeke. Takács Szabolcs hangsúlyozta, hogy ennek egyik legfontosabb eszköze az európai perspektíva kilátásba helyezése, ezért szükség van egy hiteles uniós Nyugat-Balkán stratégia megfogalmazására. Ez ugyanakkor nem jelenti azt, hogy a térség országainak ne kellene teljes elköteleződéssel folytatniuk a megkezdett reformokat és további lépéseket tenni annak érdekében, hogy teljesítsék a csatlakozáshoz szükséges kritériumokat. A belépés további előfeltétele, hogy a tagjelöltek még csatlakozásuk előtt rendezzék kétoldalú konfliktusaikat. Macej Popowski kiemelte, a bővítési politika láthatóan új lendületet vett, ezt támasztja alá a Bizottság jövő februárban megjelenő Nyugat-Balkán stratégiája, a bolgár elnökség által tervezett Nyugat-Balkán Csúcstalálkozó, illetve az áprilisban megjelenő országjelentések is.

Takács Szabolcs hangsúlyozta, hogy Magyarország a V4-es országokkal együtt elkötelezett támogatója a Nyugat-Balkán uniós csatlakozásának. A felek egyetértettek abban, hogy a tagjelölt országok csatlakozásának előmenetelét a teljesítményük alapján kell megítélni. Takács Szabolcs szerint kiemelt feladatunk, hogy az EU bővítését kevésbé pártoló tagállamokat is meggyőzzük arról, hogy a Nyugat-Balkán európai integrációja Európa közös érdeke.

(Miniszterelnökség)