Takács Szabolcs, a Miniszterelnökség európai uniós ügyekért felelős államtitkára 2018. március 8-én megbeszélést folytatott Stephan Holthoff-Pförtner észak-rajna-vesztfáliai szövetségi, európai és nemzetközi ügyekért felelős tartományi miniszterrel.

A felek egyetértettek, hogy amennyiben az Európai Unió nem tudja megvédeni a külső határait, úgy a belső piac nyújtotta szabadságok és a polgárok akadályok nélküli mozgása kerül veszélybe. Takács Szabolcs a migrációval kapcsolatban kifejtette, az európai demokráciának több ezer éves kulturális hagyománya van, amely tiszteletben tartása nélkül az Unió sem tud hatékonyan működni.

Kép letöltése

Az államtitkár hozzátette: a modernizáció nem egyenlő a múltunk és identitásunk feladásával. Takács Szabolcs elmondta, mindaddig nem lesz előrelépés a migrációs válság megoldásában, amíg Európa nem képes megvédeni saját külső határait. Hozzátette: a 2020 utáni uniós költségvetés tárgyalásai során több pénzt kell fordítani a határvédelem biztosítására. Az államtitkár felhívta Stefan Holthoff-Pförtner figyelmét arra, hogy mindaddig, amíg a nagyobb tagállamok nem tartják tiszteletben a kisebbek véleményét nem lesz előrelépés a konfliktusok európaiakhoz méltó módon való megoldásában. Magyarország továbbra is nyitott a viták lefolytatására a megfelelő fórumokon, azonban olyan megoldást nem fogadhatunk el, amely a nemzeti identitásunkat fenyegeti.

Stefan Holthoff-Pförtner a kohéziós politikáról elmondta: Németország és különösen Észak-Rajna Vesztfália különösen érdekelt a kohéziós források jövőbeni szerepének fenntartásában, tekintettel arra, hogy az annak köszönhető beruházások jelentős hasznot hoztak Németország számára. A miniszter hozzátette, véleménye szerint a jövőben is szükséges, hogy a kohéziós és közös agrárpolitika forrásaiból minden régió részesüljön, mivel meglátása szerint a fejlettebb gazdasági térségek mintegy motorként húzzák magukkal a kevésbé fejletteket. Takács Szabolcs megjegyezte, egyet értünk a miniszterrel abban, hogy a kohéziós politikának a jövőben is meghatározó szerepe kell, hogy legyen a gazdasági reál konvergencia előmozdításában. Hozzátette, az Európai Unió sikerpolitikáinak tekinthető hagyományos politikák jelentős mértékben járulnak hozzá a kevésbé fejlett régiók felzárkóztatásához, mely révén az egész Unió lesz versenyképesebb.

(Miniszterelnökség)