Komárom-Esztergom megye a Terület- és településfejlesztési operatív programban (Top) 26 milliárd forintot használhat fel, amelyből 18 milliárd forintról már szerződést kötöttek és 12 milliárd forintot már ki is fizettek a projektek megvalósítóinak - mondta a Miniszterelnökség európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkára a Komárom-Esztergom Megye Gazdaságáért díjak átadása előtti köszöntőjében.

Vitályos Eszter kiemelte, a Top által támogatott fejlesztések túlnyomó többsége a közszférában valósul meg, 19 milliárd forint értékben. A tíz operatív programot tekintve viszont a vállalkozások részesülnek a legnagyobb támogatásban, mintegy 41 milliárd forintos összeggel.

A már megítélt támogatások jelentősebb területei a településfejlesztés, a közlekedés, a foglalkoztatás és felnőttképzés, a turisztika, a környezetvédelem, valamint az energiamegtakarítást eredményező beruházások - ismertette az államtitkár.

Popovics György, a megyei közgyűlés elnöke elmondta, Komárom-Esztergom megye az ország három legfejlettebb megyéje közé tartozik. Budapestet kivéve az egy lakosra jutó ipari termelésben a megyék rangsorában az elő helyen áll, az egy lakosra jutó beruházások és a havi nettó átlagkereset tekintetében a második helyet foglalja el.

Szerencsés László, a Komárom-Esztergom Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke hozzátette, 26 ezer egyéni és társas vállalkozással Komárom-Esztergom megye az ország második legiparosodottabb megyéje.

A megyei közgyűlés 2004-ben 4 kategóriában alapította meg a Komárom-Esztergom Megye Gazdaságáért díjat, mely az együttműködő gazdasági érdekképviseletek javaslatára 2016-ban 8 kategóriára bővült, valamint egy különdíjat is átadtak.

(MTI)